Mitt i Solna

”Föräldrar måste våga ställa frågor”

- Luay Mohageb, brottsutre­dare på polisen Stockholm nord. Anna Wachenfeld­t

Hur mycket koll ska man som förälder ha på sitt barn?

– Man behöver vara nyfiken, våga ställ frågor, försök få koll på vilka intressen som fascinerar. Det är svårt att kontroller­a allt. Ett barn har rätt till ett privatliv, även i mobilen, samtidigt som en stor del av brottsligh­eten inspireras av och planeras via sociala medier. Många unga lever ett kriminellt dubbelliv på nätet som föräldrar inte känner till. Jag är så drastiskt att jag säger att sociala medier inte ska existera i barns liv.

Men, tillägger Luay Mohageb, han förstår att ingen förälder plockar poäng på att införa förbud. Balansgång­en är svår.

Luay Mohageb har jobbat i polisens ungdomsgru­pp i fyra år och mött många föräldrar. Viktigast är att problem tas på allvar, i tid.

– Tyvärr är det häpnadsväc­kande många föräldrar som inte vill erkänna ett ens barn begått brott, de vägrar ta hjälp från socialtjän­sten och tror på vad barnet säger. Ungen slipper konsekvens­er. Föräldrar måste bli mer misstänksa­mma. Om sonen säger att Gucci-kepsen är fejk och att en kompis köpt den på en familjeres­a i Turkiet, ta kontakt med kompisens föräldrar.

Sprider sig i samhället

En glorifieri­ng av kriminalit­et, vapen och droger som finns i ungas mobiler har gjort att nätverken spridit sig i samhällssk­ikten, menar

Luay Mohageb.

– Det finns inte statistik på det än, men min och mina kollegors uppfattnin­g är att både flickor och pojkar från mer välbeställ­da områden aktivt söker sig till och vill vara en del av den där kulturen.

Hur vet man skillnaden på om ens tonåring bara kollar videos för nöjes skull och när det kan bli farligt?

– Det är svåraste frågan. Men om de börjar leva ut sina fantasier ska man vara vaksam: små beteendefö­rändringar i gångstil, kläder, intressen, hur de pratar. Kommer ditt barn hem med dyra märkeskläd­er och kontanter är det dundervarn­ingsflagg.

 ?? FOTO: BINNIAM HALID ?? Luay Mohageb.
FOTO: BINNIAM HALID Luay Mohageb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden