Mitt i Solna

Moppefamil­j rasar mot nya p-avgiften

Inte längre gratis att parkera tvåhjuling­ar: ”Det är så dumsnålt”

- Anna Wachenfeld­t anna.wachenfeld­t@mitti.se

Folk kommer ju börja felparkera.

Hela familjen Maclean/ Melin kör moppe. Med Solna stads nya p-regler blir det en dyr historia.

Tvåbarnsma­mman Emma Maclean bor i Huvudsta. Sedan femton år tar hon nästan jämt moppen, året runt – till mataffären, för att hämta barn och göra ärenden.

– Det är en frihetskän­sla. Man spar tid, slipper kollektivt­rafiken och köer. Eftersom jag kör elmoppe är det också minimal miljöpåver­kan.

Tonårsdott­ern har också skaffat moped, sambon kör mc.

– Vi är verkligen en mc/ moppe-familj. Jag tycker det är suveränt att ungdomar kan ta sig fram själva när de ska träffa kompisar och åka på träning.

Varit gratis

Solna har ett trettiotal mcparkerin­gar med plats för flertalet fordon. De har varit avgiftsfri­a tills årsskiftet när Solna stad införde nya parkerings­avgifter.

Då tillkom en mc-taxa, fem kronor i timmen eller 40 kronor per dygn. Det innebär en månadskost­nad på runt 3500 kronor för familjens tre hojar.

Orimligt, anser Emma. – Ursäkta men hur tänker politikern­a? Borde man inte gynna oss som sitter och nöter på våra moppar i ur och skur, i stället för att ta chansen att dra in lite extra pengar? Det är så dumsnålt. Det drabbar många ungdomar, som ju är de som främst kör moppe, menar hon.

Från årsskiftet blev det även möjligt för förare av mc och moped att ansöka om boendepark­ering för 150 kronor per månad.

Men Emma tror att de nya avgifterna kommer att få oönskad effekt.

– Folk kommer börja felparkera, ställa efter husväggar och i tunnlar, på ställen där p-vakterna inte kommer åt att lappa. För egen del kan jag ju lika gärna ta bilen nu.

Upptar plats i gatumiljön

I grannkommu­nerna resoneras olika. I Sundbyberg är mc-parkering gratis, i Stockholm infördes avgift 2018, efter stort rabalder från mopedister, mc-förare och en domstolspr­ocess.

Tekniska nämndens ordförande Bernhard Huber (MP) anser att det är rimligt att betala för sig.

– De särskilda mc-parkeringa­r vi hade var ofta fullbelagd­a och eftersom de var gratis kunde man stå hur länge som helst. Även mc-cyklister från Stockholm kom hit och parkerade. Eftersom vi vill ha en mer vårdad stadsmiljö så införde vi den här nya taxan.

Hur ser du på att avgiften kan drabba ungdomar?

– Det är ändå fordon i den gemensamma gatumiljön som upptar plats. Men eftersom de upptar mindre plats än en bil så betalar de också mindre.

Hur ser du på risken för ett ökat felparkera­nde?

– Jo, den risken finns alltid, att folk försöker hitta billiga och ibland olagliga lösningar. Men grundfråga­n kvarstår: Vi har begränsat med p-platser och då måste man ordna det på något sätt. Det mest effektiva är att göra det via avgifter.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Moppe- och mc-familjen Melin/Maclean på rull i Solna. ”En frihetskän­sla”, tycker mamma Emma.
FOTO: PRIVAT Moppe- och mc-familjen Melin/Maclean på rull i Solna. ”En frihetskän­sla”, tycker mamma Emma.
 ?? FOTO: ANNA Z EK ?? Bernhard Huber (MP), ordförande tekniska nämnden.
FOTO: ANNA Z EK Bernhard Huber (MP), ordförande tekniska nämnden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden