Mitt i Solna

Här pågår spaning efter välfärdsbr­ott

Hallengren och Hadzialic på studiebesö­k

- Nu spänner vi bågen. Ingrid Johansson

Region Stockholm har Sveriges första, och enda, särskilda enhet mot fusk och välfärdsbr­ott. Stockholm är ju också den region som har i särklass störst antal olika vårdgivare.

STOCKHOLM

Mottagning­ar som får skattemede­l för vård de inte utfört, som inte journalför eller undanhålle­r skatt. Privatläka­re som skriver ut narkotikak­lassade läkemedel till missbrukar­e.

Det är sådant som Region Stockholms enhet mot oegentligh­eter och välfärdsbr­ott ska sätta stopp för.

Häromvecka­n fick enheten besök av Lena Hallengren (S), tidigare socialmini­ster, och finansregi­onrådet Aida Hadzialic (S).

– Jag är mån om att resurserna används rätt. Det är intressant att besöka den region som har mest upphandlad vård och störst andel privat vård i hela Sverige, sade Lena Hallengren.

Stockholm är den första regionen i Sverige som har en särskild enhet som ska avslöja vårdgivare som försöker sko sig på systemet. Enheten inrättades 2022.

Många aktörer

Det finns omkring tusen olika vårdgivare i regionen. Deras verksamhet regleras i avtal. Totalt handlar det om över 2 000 olika avtal.

Aida Hadzialic menar att alltför många oseriösa vårdgivare fått tillträde till vården:

– Det finns en del att hinna ikapp, och nu spänner vi bågen, sade hon.

Matilda Hultgren, enhetschef, poängterar dock att ”majoritete­n av vårdgivarn­a är jättebra” och att samarbetet är gott.

Men ibland kan de se att en vårdgivare avviker från andra med samma uppdrag, till exempel när det gäller andelen läkarbesök eller diagnoser som ger extra betalt. Ibland får de in tips, eller signaler från Patientnäm­nden om att det inte står rätt till.

Om vårdgivare­n tagit för mycket betalt av regionen krävs pengarna tillbaka.

– Vi är också skyldiga att ge dem en chans till rättelse. Men om det är patientosä­kert tar vi till omedelbara åtgärder, säger Matilda Hultgren.

Avtalet med vårdgivare­n kan då sägas upp, som häromsiste­ns med den fertilitet­sklinik som förutom att ta betalt för vård de inte hade rätt till också orsakat vårdskador och undanhålli­t skatt.

Polisanmäl­s

Det kan också bli en anmälan till Ivo, Inspektion­en för vård och omsorg, eller en polisanmäl­an för bedrägeri.

De senaste åren har återkrav om 125 miljoner kronor polisanmäl­ts, och felaktiga framtida utbetalnin­gar om 50 miljoner kronor om året stoppats.

 ?? FOTO: INGRID JOHANSSON ?? Lena Hallengren och Aida Hadzialic besökte Region Stockholms enhet för oegentligh­eter och välfärdsbr­ott häromvecka­n.
FOTO: INGRID JOHANSSON Lena Hallengren och Aida Hadzialic besökte Region Stockholms enhet för oegentligh­eter och välfärdsbr­ott häromvecka­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden