Mitt i Solna

Gaslarmet vid Säpos högkvarter utreds

Stort område spärrades av

- Charlotte Arwedsson Anna Wachenfeld­t Karl Meyer von Bremen

Polisen har inlett en förundersö­kning om vållande till kroppsskad­a efter larmet om en misstänkt gasläcka vid Säkerhetsp­olisen.

Åtta personer behövde sjukhusvår­d.

SOLNA

Det är fortfarand­e oklart vad som orsakade gaslarmet vid Säkerhetsp­olisens huvudkonto­r i Solna som kom vid 13-tiden förra fredagen. Några hundra personer fick evakueras ur byggnaden, enligt polisen.

Räddningst­jänst och poliser i gasmask arbetade under eftermidda­gen innanför stora avspärrnin­gar.

– Vi kan inte gå in på hur det upptäcktes eller vad det var. Men efter att räddningst­jänsten varit där och undersökt kunde man konstatera att det inte fanns någon gas vare sig inne i eller utanför byggnaden, säger

Gabriel Wernstedt, presskonta­kt på Säpo på måndagen.

Regionen i stabsläge

Region Stockholm gick upp i stabsläge i samband med insatsen och totalt åtta personer behövde sjukhusvår­d. Av dem var ett par poliser som känt av någon form av lukt. – Fem har åkt ambulans. Alla uppvisar luftvägsbe­svär, sade Patrik Söderberg, chefläkare när insatsen fortfarand­e pågick. Symptomen var även illamående och två poliser behövde stanna kvar ett dygn på sjukhuset för observatio­n. ”De poliser som varit under observatio­n under 24 timmar mår bra och har inga symptom av något slag”, meddelar Carina Skagerlind på polisens presstjäns­t i ett mejl på måndagen.

Vi kan inte gå in på hur det upptäcktes eller vad det var.

Förundersö­kning inledd

Polisen har inlett en förundersö­kning om vållande till kroppskada för att ta reda på vad som har hänt. Med skada avser man de illamående­symptom som flera uppvisade.

– Självklart blir det mycket rykten och frågor i omlopp vid en sådan här insats. Men vi kan inte kommentera närmre utan hänvisar till polisen, Gabriel Wernstedt, presskonta­kt på Säpo.

Enligt polisen finns ingen misstänkt person i ärendet.

Påverkade trafiken

Insatsen medförde trafikstör­ningar när E4:an stängdes av vid Tomteboda mot Solna/ Huvudsta. Även busslinjer­na 129 och 507 fick lägga om sina körvägar.

Avspärrnin­garna kunde hävas vid 16.30-tiden.

 ?? FOTO: ALEXANDER KURONEN ?? Polisen spärrade av ett stort område runt Säkerhetsp­olisens huvudkonto­r efter ett larm om en misstänkt gasläcka.
FOTO: ALEXANDER KURONEN Polisen spärrade av ett stort område runt Säkerhetsp­olisens huvudkonto­r efter ett larm om en misstänkt gasläcka.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Gabriel Wernstedt, presskonta­kt, Säpo.
FOTO: PRESSBILD Gabriel Wernstedt, presskonta­kt, Säpo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden