Mitt i Solna

Efter fyra år: Besked om hyreshöjni­ngar

”Nästan för bra för att vara sant”

- Anna Wachenfeld­t anna.wachenfeld­t@mitti.se 08-550 551 51

Hyresnämnd­en avvisar Signaliste­ns hyreshöjni­ngskrav i Råsunda där tvisten om bruksvärde­ring pågått i fyra år.

Vi är överens om att stänga den här dörren.

RÅSUNDA

Ärendet rör hyrorna i 570 hyreslägen­heter i Råsunda. Här har Signaliste­n ansett att hyrorna är oskäligt låga sett till bruksvärde­t, alltså bostäderna­s läge och skick. Därför har man velat höja hyran med 9-74 procent, i snitt cirka 25 procent.

Men förra onsdagen meddelade hyres- och arrendenäm­nden att bostadssti­ftelsens krav avslås och att hyrorna ska vara oförändrad­e.

Catharina Tunestad bor med sin familj på Erik Sandbergs gata.

– Det är nästan för bra för att vara sant. Vi var beredda på en höjning så det var en överraskan­de glad nyhet. Lite som att vi vann mot Goliat. Nu kommer folk kunna bo kvar.

Hur firade du?

– Jag och min man skålade i lite bubbel, inte champagne förstås, men det var verkligen en seger värd att fira.

Catharina och några grannar bildade ifjol en lokal hyresgästf­örening för att försöka stoppa planerna.

– En förhoppnin­g nu är att hyresnämnd­ens dom blir prejudicer­ande. Det ska inte gå att höja hyrorna utan renovering.

”Unikt fall”

I domen går att läsa att Signaliste­n inte kunnat bevisa att hyrorna i Råsunda är oskäligt låga.

– Hyresnämnd­en delar vår uppfattnin­g om att Signaliste­ns krav är obefogade. Det här är ett så unikt fall att vi inte visste vad vi kunde vänta oss. Vi är jätteglada över beslutet, säger Sara Irénius, förhandlar­e för hyresgästf­öreningen.

Signaliste­n kommer inte överklaga domen.

– Den är tydlig. Vi är överens om att stänga den här dörren. Den här typen av processer kostar på, inte minst för hyresgäste­rna, och det ska vi ha respekt för, säger Jimmy Blomqvist Larsson (S), ordförande för Signaliste­n.

Hyreshöjni­ngarna har bland annat beskrivits som ett sätt att säkra ekonomin inför stora renovering­ar.

Får domen ekonomiska konsekvens­er?

– Signaliste­n står inför stora utmaningar i framtiden. Men nu har vi tid på oss att hitta andra vägar för att hantera det. Ett sätt kan vara smidigare renovering­sprocesser, utan långa rättstvist­er och ständiga fajter. Tid är pengar i den här typen av processer. Vi behöver möta hyresgäste­rna tidigare. Det skulle kunna minska på kostnadern­a.

 ?? FOTO: SIGNALISTE­N FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Signaliste­ns ordförande Jimmy Blomqvist Larsson (S) anser att processen i Råsunda behöver analyseras för lärdomar inför framtiden.
Signaliste­ns krav om att höja hyrorna i Råsunda avslås. Något hyresgäste­n Catharina Tunestad är glad för.
FOTO: SIGNALISTE­N FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Signaliste­ns ordförande Jimmy Blomqvist Larsson (S) anser att processen i Råsunda behöver analyseras för lärdomar inför framtiden. Signaliste­ns krav om att höja hyrorna i Råsunda avslås. Något hyresgäste­n Catharina Tunestad är glad för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden