Mitt i Spånga

Klimatet viktigt när Spånga hade skolval

ELEVERNA: Vi röstar nog mer ideologisk­t än de äldre

- Stella Papapanagi­otou

Lika sina föräldrar men mycket grönare – så kan man sammanfatt­a Spångaelev­ernas skolvalres­ultat jämfört med hur de vuxna i området röstade i riksdagsva­let.

Tre av Spångas skolor deltog i det traditions­enliga skolvalet som hålls i samband med det riktiga riksdagsva­let vart fjärde år: Spånga grundskola, Kunskapssk­olan Spånga och Sundbyskol­an.

Och barnen röstar delvis likadant som sina föräldrar: Moderatern­a, som i riksdagsva­let toppar i flera av Spångas valdistrik­t, vinner på både Sundbyskol­an och Spånga grundskola och hamnar på andraplats på Kunskapssk­olan. Men det finns skillnader också.

”Många tänker på miljön”

Miljön är uppenbarli­gen en viktig valfråga för Spångas unga: både Centerpart­iet och Miljöparti­et får höga siffror på samtliga tre skolor.

– Jag tror det beror på att många unga tänker på framtiden, på miljön, att vädret blir varmare, säger Emil Tunc, som går i klass 9B på Sundbyskol­an.

Han får medhåll av klasskamra­terna Carl Lörne, Desirée Brisch och Anastasia Kunik.

– Sedan tror jag att just Centern har tjänat på att de varit så mycket för jämställdh­et och emot SD, säger Desirée Birsch.

Att Sverigedem­okraterna samtidigt fick 16,3 procent av rösterna på Sundbyskol­an, jämfört med cirka 7-10 procent bland Spångas vuxna, tar de inte riktigt på allvar.

– Jag tror att många som inte visste vad de skulle välja har skojröstat på SD, jag har hört flera säga det efteråt. Det är synd, det hade varit roligare att få se ett riktigt resultat, säger Emil Tunc.

De fyra niorna är ändå överens om att skolvalet var en bra erfarenhet som har lett till diskussion­er med både jämnåriga och föräldrar.

– Det har varit kul. Mina föräldrar var själva osäkra på vilket parti de skulle rösta på, så det har blivit prat hemma. Jag har lärt mig vad de olika partierna vill, säger Carl Lörne.

Inte lika lojala som äldre

De tycker att det är positivt att unga väljare inte är lika lojala med ett parti som tidigare generation­er. De tror att unga röstar mer ideologisk­t än äldre.

– Nu är inte ekonomi så viktigt, mer miljö och utbildning, säger Desirée Brisch. Emil Tunc håller med: – När man börjar jobba och tjäna pengar, då tänker man kanske mer på skatten, säger han.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? 240 stycken. GENERALREP­ETITION. Emil Tunc, Desirée Brisch, Anastasia Kunik och Carl Lörne i klass 9B tycke att skolvalet var lärorikt och kul. I valet 2022 är de med på riktigt.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON 240 stycken. GENERALREP­ETITION. Emil Tunc, Desirée Brisch, Anastasia Kunik och Carl Lörne i klass 9B tycke att skolvalet var lärorikt och kul. I valet 2022 är de med på riktigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden