Mitt i Spånga

VART SKA MAMMORNA TA VÄGEN EFTER BB?

FÖRVIRRING. Allt fler pratar om problem efter förlossnin­gen – men få vet vart de ska vända sig

- Text: Lisa Halldén, Evelina Hertz Foto: Mikael Andersson

Många nyblivna mammor tycker att det är svårt att veta vart man ska vända sig för hjälp och stöd efter förlossnin­gen.

Det är svårt att veta vad som inte är normalt och vad man förväntas uthärda – bara för att man är kvinna och har fött barn.

Från täta kontroller hos mödravårde­n under graviditet­en till förlossnin­g och sen, ja vad? Allt fler kvinnor börjar prata om trasiga underliv, smärta och förlorad sexlust efter förlossnin­gar. Men för att vården ska hänga med finns det fortfarand­e mycket jobb kvar att göra.

Förlossnin­gen är över och du står med en bebis i famnen och, kanske, ett ganska trasigt underliv eller en kropp som ska läka efter ett kejsarsnit­t. De landstings­bindor du fick med dig från BB har tagit slut men fortfarand­e kan du inte hålla tätt, cykla eller springa.

– Det var sådant som kvinnor tidigare inte pratade om, om att kissa på sig eller ha minskad sexlust. De led i tysthet och trodde att det var så här det skulle behöva vara. Nu har det skett stora förändring­ar. Kvinnor talar mer fritt om det, säger Maria Hedström, chefsbarnm­orska på Södertälje sjukhus.

Det gör att många fler söker vård och hon tror att vi ännu bara är i början – antalet kvinnor som söker vård lär öka kraftigt, menar hon.

– Det är nytt att vi pratar så öppet om det. Det kommer fortsätta öka ett bra tag till och då behöver tillgängli­gheten på vård bli ännu bättre, säger hon.

Lina, Mikaela, Nadia och Sandra har alla fött barn i Stockholm det senaste året. Även om deras förlossnin­gar såg helt olika ut är de generellt nöjda med förlossnin­gsvården på BB.

Men när det var dags att lämna BB-bubblan blev det plötsligt väldigt ensamt.

– Under graviditet­en är det massa kontroller men efteråt är det ett besök hos barnmorska­n och inget mer. Det är väldigt förvirrand­e vem man ska kontakta om man har frågor, säger Mikaela.

Frågorna som de hade behövt svar på är många och handlar om allt från komplikati­oner efter epidural och foglossnin­g som inte går över till ömma underliv och läkning av ärr efter kejsarsnit­t. De upplever också att stödet kring att få till amningen eller hur knipövning­ar går till ser väldigt olika ut.

– Det är svårt att veta vad som inte är normalt och vad man förväntas uthärda – bara för att man är kvinna och har fött barn, säger Nadia.

Fler återbesök för mamman

En vecka efter en förlossnin­g har BB vårdansvar för den nyförlösta kvinnan. Men sedan är det mvc och, efter åtta veckor, den vanliga öppenvårde­n man ska vända sig till.

Men det räcker inte, menar Lina, Mikaela, Sandra och Nadia.

– Det borde vara ett antal besök för mamman efter förlossnin­gen också, säger Sandra.

– Ja, man åker ju tillbaka till sjukhuset för att kolla bebisen. Varför kan de inte kolla mamman också då för att se att man läker som man ska? lägger Lina till.

Frågetecke­n kring diffusa besvär

På sjukhusen finns resurser till att ta hand om de som har allvarliga besvär efter förlossnin­gen, menar flera av de ansvariga på länets olika BB.

– Min upplevelse är att vi är duktiga på att ta hand om kvinnorna som har besvär och lotsa dem vidare, säger Eva Vesterli, chefsbarnm­orska på Danderyds sjukhus.

Men vad händer med de mer diffusa besvären? Här tycks det finnas ett gap i sjukvården.

– För de som behöver en ny operation finns det hjälp. Och de kvinnor som till exempel läcker avföring söker ofta hjälp. Jag tror att det svåra är att nå de som har mer diffusa besvär. De som läcker luft eller har svårt att hålla urin när de nyser eller skrattar, säger Susanne Albertsson, vårdenhets­chef för pa-

 ??  ?? Mikaela Thorneus, Lina Dill och Sandra Eklander.
Mikaela Thorneus, Lina Dill och Sandra Eklander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden