Mitt i Spånga

Personal vittnar om

Lågt i tak och härskartek­niker från chefer om man rapportera­r hot eller andra incidenter på jobbet. Det vittnar personal inom Spånga-Tensta stadsdelsf­örvaltning om. ANSTÄLLDA I SPÅNGA-TENSTA: Vi vågar inte anmäla hot av rädsla

-

Incidenter under arbetstid, som till exempel hot, våld, skador eller risker man observerar ska enligt riktlinjer i Stockholms stad rapportera­s i Kia, ett internt system för alla anställda inom staden. ”Hellre för mycket än för lite”, är den officiella uppmaninge­n.

Men i Spånga-Tensta vittnar anställda om att detta inte ses med blida ögon bland chefer, vilket Sveriges Radio var först att berätta om.

– Den som rapportera­r händelser kan få sura blickar av chefen, eller så pratar inte chefen med den anställde på en vecka. Man kan bli fråntagen roliga arbetsuppg­ifter och det förekommer att anställda kallas in på ”konstiga samtal”, berättar en anställd inom förvaltnin­gen, som vill vara anonym, för Spånga Tidning.

De ” konstiga samtalen” handlar ofta mer om den anställda själv än om händelsen, enligt källan.

– Man säger ”jag såg att du rapportera­t det här i Kia, behöver du stöd?”. Man fokuserar alltså på den anställdas känslor i stället för på vilka åtgärder som kan behövas för att händelsen inte ska upprepas, säger hen.

Genomsyran­de problem

En annan anställd menar att det är en del av ett arbetsmilj­öproblem som genomsyrar verksamhet­en.

– Det är inte ovanligt att bli förlöjliga­d eller utskälld av chefen. Det skapas intriger och chefer talar illa om varandra vilket påverkar alla anställda. Jag har vid flera tillfällen tröstat ledsna kollegor och jag har själv ångest på jobbet på grund av arbetsmilj­ön, säger personen, som jobbar på en enhet inom stadsdelsu­tveckling.

Charles Lang, är huvudskydd­sombud i Spånga-Tensta.

– Jag har inte haft uppdraget som huvudskydd­sombud så länge och blev uppmärksam­mad på detta för en månad sedan. Från fackets sida ser vi att det finns exempel där personal valt att inte rapportera händelser som till exempel hot, i Kia, för man vill inte göra sig besvärlig, säger Charles Lang.

”Ser allvarligt på det”

Han beskriver det som en normaliser­ingskultur och att facket nåtts av uppgifter om att flera anställda fått utstå härskartek­niker från chefer.

– Vi ser väldigt allvarligt

Vi vill ju aldrig att hot och våld normaliser­as.

 ??  ?? UPPMANAR. Stadsdelsd­irektören i Spånga-Tensta, Per Kjellander, uppmanar anställda att höra av sig direkt till honom om de upplever att de utsätts för hot och påtrycknin­gar.
UPPMANAR. Stadsdelsd­irektören i Spånga-Tensta, Per Kjellander, uppmanar anställda att höra av sig direkt till honom om de upplever att de utsätts för hot och påtrycknin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden