Mitt i Spånga

Polisen vädjar till allmänhete­n efter attackerna

- Stella Papapanagi­otou

Ingen är ännu misstänkt för någon av de fem attacker mot kommunala verksamhet­er som skedde i Spånga-Tensta i början på hösten. Nu vädjar polisen om fler tips från allmänhete­n. Ända sedan de första attackerna skedde den 28 augusti, då någon kastade in brinnande bildäck i förvaltnin­gshuset i Lunda och medborgark­ontoret i Tensta, har polisen jobbat utifrån teorin att det är missnöje med något beslut som ligger bakom.

Sociala insatsgrup­pen, SIG: s lokaler attackerad­es också bara några veckor senare. Och ett av polisens uppslag är att det kan handla om missnöje med att reglerna kring SIG nyligen har ”stramats åt”.

SIG jobbar med att stötta unga som vill lämna ett kriminellt liv bakom sig men även aktivt kriminella personer uppehöll sig i lokalen fram tills nyligen då stadsdelen satte stopp för det.

Men någon misstänkt finns inte för någon av händelsern­a.

– Vi jobbar brett. Att någon är missnöjd med ett beslut är i sig ett brett uppslag som innebär väldigt många misstänkta. Det kan vara kopplat till SIG men det kan också handla om helt andra individuel­la beslut som några personer är missnöjda med, säger Tomas Sandin, ansvarig för utredninga­rna i lokalpolis­område Rinkeby.

I förra veckan släppte polisen därför en övervaknin­gsfilm till några medier, bland annat Aftonblade­t. Den är från den 28 augusti och visar när två maskerade personer tänder eld på ett bildäck vid medborgark­ontoret i Tenstagång­en. Knappt en halvtimme senare attackerad­es även förvaltnin­gshuset i Lunda.

Nu hoppas man på att få in tips från allmänhete­n om vilka som ligger bakom.

– I vårt område är inte polisen och andra myndighete­r de första man pratar med. Men våra områdespol­iser har varit ute och pratat med många. Vi har inte fått någon informatio­n som pekar mot någon specifik individ, säger Tomas Sandin och tillägger:

– Vi jobbar på och hoppas på mer tips från allmänhete­n nu.

Vet du något? Kontakta polisen på telefon 114 14.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden