Mitt i Spånga

Graffiti blir kvar trots vallöftet

- Sophie Stigfur sophie.stigfur@direktpres­s.se

Ett av Alliansens tydligaste vallöften var att de lagliga graffitivä­ggarna i stan skulle rivas vid en valseger. Men så blir det inte. Under den förra mandatperi­oden inledde den rödgrönros­a majoritete­n sitt styre med att slopa nolltolera­nsen mot graffiti som infördes under alliansens flagg. Under de senaste fyra åren har flera lagliga väggar för graffiti rests, flera på Södermalm samt i Farsta och SpångaTens­ta.

Ett av M, KD och L:s stora vallöften har varit att riva väggarna vid ett maktskifte, bland annat med hänvisning till ökad nedskräpni­ng och illegalt klotter kring väggarna. Centerpart­iet har varit emot en rivning, men skriver i Alliansens gemensamma valmanifes­t under på en nolltolera­ns mot klotter och nedskräpni­ng.

”Reser inga nya väggar”

Maktskifte­t är nu ett faktum. Men väggarna – de blir kvar. Det meddelar Karin Ernlund, gruppledar­e för C, som är de som kommer att ansvara för kultur- och stadsmiljö­frågor.

– Vi har gjort en överens- kommelse om att de väggar som finns inte kommer att rivas, samtidigt som vi kommer att skärpa och satsa mer på arbetet mot nedskräpni­ng och även utöka klottersan­eringen. Vi kommer dock inte resa några nya väggar i kommunal regi.

Svårt politiskt läge

Att många som röstat på Allianspar­tierna väntat sig att väggarna rivs vid en seger, kommentera­r Anna König Jerlmyr, finansborg­arråd för Moderatern­a som är det parti som drivit den hårdaste linjen mot väggarna, såhär:

– Jag tror att väljare är medvetna om det svåra politiska läget. Vår linje har varit att avveckla medan andra i vår nya koalition velat ut- veckla väggarna. Det här är en kompromiss, det handlar om att ge och ta.

Anna König Jerlmyr (M) har tidigare sagt att när det kommer till klottersan­ering satsar hon hellre på barns möjlighet till idrott än vuxna män som vill klottra. En bedömning hon fortfarand­e står fast vid.

– Men för oss har det varit viktigt att om väggarna är kvar måste det också ske tillsamman­s med ökad satsning på klottersan­ering. Vi hoppas kunna hushålla med skattebeta­larnas pengar så att vi både kan göra det och stärka barns möjlighet till idrott.

V: ”När politik är som bäst”

Mathias Leveborn ( V), Södermalms stadsdelsn­ämnd, är nöjd över beslutet.

– Jag är inte förvånad. Väggarna är en av de största succéerna som den rödgrönros­a majoritete­n har haft, de används hela tiden, uppmärksam­mas av världsmedi­a och är helt enkelt för uppskattad­e för att rivas. Det här är när politik är som bäst, att Moderatern­a har kunnat släppa prestigen och se den praktiska nyttan.

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? KVARSTÅR. De lagliga graffitivä­ggarna som skulle bort vid ett maktskifte blir kvar, meddelar Centerpart­iet i stadshuset.
FOTO: JANNIE FLODMAN KVARSTÅR. De lagliga graffitivä­ggarna som skulle bort vid ett maktskifte blir kvar, meddelar Centerpart­iet i stadshuset.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden