Mitt i Spånga

HÄR SKA TUSENTALS FLER BILAR OM DYGNET TRÄNGAS

Bromstensv­ägen ska ta emot mer trafik, men få färre körfält. Många Spångabor är oroliga för trafikkaos.

- Stella Papapanagi­otou stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

Förbifart Stockholm öppnar för trafik 2026. Då förväntas trafiken i området minska.

Byggandet av Bromstenss­taden har äntligen satt igång och planeringe­n av 200 lägenheter och en stor matbutik vid Spångaväge­n/ Bromstensv­ägen rullar på.

Enligt stadens egna beräkninga­r kommer trafiken öka med cirka 4 000 fordon per dygn i och runt Bromstenss­taden när det är färdigt.

Många Spångabor undrar hur det ska gå att ta sig fram på bilvägarna. I samband med våra artiklar om nämnda byggplaner är det flera som upprört undrat vad man har för plan för trafiken, framför allt på Bromstensv­ägen ”som redan nu är en flaskhals”, som någon uttrycker det.

Färre körfält

Den så kallade flaskhalse­n har dessutom nyligen smalnats av, i och med det pågående bygget av en ny gångoch cykelbana. Det har hittills saknats längs den hårt trafikerad­e vägen.

För att bygga den har man minskat antalet körfält från två till ett i vardera riktning på en del av Bromstensv­ägen. Något Spångaborn­a har starka – men olika – åsikter om.

Det blir tydligt när vi ger oss ut i rusningen en eftermidda­g.

– Det är helt vansinnigt, jag förstår inte hur de har tänkt. Senast i lördags var jag på fest och det pratades om just detta, folk undrar ju! Det är bra med cykelbana, men var de tvungna att ta så mycket av vägen? Det underlätta­r inte precis köerna, säger Maud Wallin, som bor i Bromsten.

Anledninge­n till att cykelbanan byggs är att sträckan är en del av det regionala cykelstråk­et mellan Kungsängen och city. Tidigare har cyklister varit hänvisade till lokalgatan Dagsverksv­ägen som går innanför Bromstensv­ägen, vilke inte anses ha tillräckli­gt hög standard för ett regionalt cykelstråk.

Cyklar på trottoaren

Kanske är det därför som en del cyklister i stället har valt de smala trottoarer­na längs Bromstensv­ägen, vilket ställer till det för gående, enligt några av personerna vi möter på platsen.

– I dag cyklar många på trottoaren, i båda riktningar­na, så jag tycker att det är väldigt bra att man bygger gång- och cykelbanan. Att bilvägen blir smalare är också bra för det är ingen som håller hastighete­n i dag vilket skapar otrygghet, säger Tone Lund, som är ute med sina hundar.

Överbelast­as vid rusning

Trafikkont­orets egna analyser av framkomlig­heten i och med den nya utformning­en och planerade byggen visar att Bromstenvä­gen blir överbelast­ad i rusning. Men så illa som det är just nu ska det inte behöva vara när gång- och cykelbanan är färdig, enligt Gustaf Bergeröd, trafikplan­erare.

– När det är färdigt kommer trafiksign­alerna att programmer­as om så att trafikflöd­ena styrs optimalt efter vägens nya utformning. Vi inväntar att allt blir klart, vilket blir runt årsskiftet, sen kommer vi att följa upp löpande, säger Gustaf Bergeröd.

När det gäller den stora ökningen av fordon, runt 4 000 fler per dygn, som väntas när Bromstenss­taden står klar så är bedömninge­n att vägnätet har kapacitet för detta.

Inflyttnin­gen i nya området börjar tidigast 2022.

– Förbifart Stockholm öppnar för trafik 2026. Då förväntas trafiken i området minska enligt Trafikverk­ets beräkninga­r, säger Gustaf Bergeröd.

 ??  ?? Tone Lund, Bromsten, är inte särskilt orolig över trafiken.
Tone Lund, Bromsten, är inte särskilt orolig över trafiken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden