Mitt i Spånga

Kan Spånga få ett tryggare centrum med skridskoba­na?

- Stella Papapanagi­otou

I stället för mörkt, folktomt och otryggt – ett upplyst och levande torg, även de tider när få handlar i butikerna. Det skulle en isbana på Spånga torg bidra till, menar Solhemsbon Viktoria Buchanan. Skridskosä­songen är igång, vilket många glädjer sig åt. Och visst finns det isar att besöka för den som vill åka skridsko i Spånga och resten av Västerort.

Men Viktoria Buchanan från Solhem önskar sig en till – i Spånga centrum.

– Dels tror jag att det skulle få upp barn och föräldrar ur soffan, dels skulle det ge lite liv till torget! säger hon.

Flera boende känner sig otrygga i och runt Spånga centrum. Om det fanns en upplyst isbana som drog folk till torget på vintern skulle tryggheten öka, menar Viktoria Buchanan.

– Jag har själv två små barn och vi skulle absolut gå dit. Vi åker ibland till Vällingby där det finns en isbana – den är jättepopul­är, säger Viktoria Buchanan.

Lars-Edwin Andersson på fastighets­kontoret, som har hand om torgytor när det gäller torghandel och annat, tipsar om att skriva ett medborgarf­örslag om saken.

– Då kan stadsdelen välja att förespråka idén och ta den vidare. Kanske får idrottsför­valtningen då ett sådant uppdrag? säger LarsEdwin Andersson.

Men det går inte att bara ropa ja, fast man kanske gillar idén, understryk­er han.

– Vi lyssnar mycket på medborgarf­örslag men man skulle behöva titta på om det alls är möjligt att genomföra idén. Det handlar om framkomlig­het, torghandel­sytor, vad det skulle kosta och vem som ska betala.

En process som tar lite tid alltså, men till nästa vinter borde man kunna ha ett svar i alla fall, menar Lars-Edwin Andersson.

– Nu finns det ju konstis också så det har blivit enklare att göra sådana här grejer, säger han.

 ??  ??
 ??  ?? ÅKA SKRIDSKOR I SPÅNGA CENTRUM? ”Vi skulle absolut gå dit!”, säger Viktoria Buchanan som önskar sig en isbana på Spånga Torg. (Obs! Stora bilden är ett montage.)
ÅKA SKRIDSKOR I SPÅNGA CENTRUM? ”Vi skulle absolut gå dit!”, säger Viktoria Buchanan som önskar sig en isbana på Spånga Torg. (Obs! Stora bilden är ett montage.)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden