Mitt i Spånga

GAMMALT ÄR NYTT NÄR ADRIENNE FIRAR JUL

Adrienne Collin med familj i Solhem julfirar i hållbarhet­ens tecken.

- Text: Stella Papapanagi­otou| Foto: Mikael Andersson

Årets julklapp blev som bekant det återvunna plagget. Men för den som vill satsa på en hållbar jul finns flera enkla saker att göra, menar Spångabon Adrienne Collin. Hon och hennes familj försöker tänka hållbart i varje del av årets största konsumtion­shelg.

Det är ju inte så att vi hoppar över presenter, klart att barnen ska få julklappar. Men bortsett från en teknikpryl så har vi lyckats köpa allting second hand. Jag är med i ett nätverk som heter Sustainebl­e influencer­s (Hållbara influencer­s, reds anm.) och vi har kört en kampanj på sociala medier de senaste veckorna som heter #enhållbarj­ul. Alla har sin ingång, jag tipsar mest om pyssel och inredning, andra om växtbasera­d julmat.

Vi inspirerar varandra och förhoppnin­gsvis även andra. Men jag är inte mycket för pekpinnar, att ”man måste göra så här”. Mer: man kan göra så här, och det är kul!

Att ge bort saker som inte är splitterny­a i present tycker jag inte är något problem. Barnen tycker att en

Det ligger planering och energi bakom varje begagnad julklapp.

bok är lika bra, och legot lika roligt, även om ett annat barn har haft det tidigare. Då spelar inte en glossig plastförpa­ckning någon roll. Ibland när vi ger bort presenter till andra så kan jag tänka ”hoppas att de också tycker att second hand är okej”. Men det tror jag att de flesta gör. Att årets julklapp blev det återvunna plagget tror jag har betydelse. Tidigare har det varit typ robotdamms­ugare, nu det här. Det påverkar.

När det gäller julmaten så kommer vi att skära ner lite på kötträtter men framför allt: Inte laga för mycket av allt. Det är så typiskt att man har mängder med mat som åker in och ut ur kylen i flera dagar innan man till slut tröttnar och slänger resterna.

Av julpyntet här hemma har jag gjort mycket själv. Stjärnor av bakplåtspa­pper och toarullar. Popcorngir­langer i stället för att köpa nytt glitter till granen. Hyacintkru­kor av tidningspa­pper och paketinsla­gning med återanvänt papper och stuvbitar av fina tyger. Tygerna sparar jag självklart och använder igen.

Att konsumera hållbart är inte svårt eftersom det redan finns så mycket prylar i omlopp. Men det kräver lite extra tid och engagemang. Det ligger planering och energi bakom varje begagnad julklapp.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden