Mitt i Spånga

Färre bostäder bevarar Rissneskog­en

- Stella Papapanagi­otou

Det här visar att de inte tar integratio­nsfrågorna på allvar.

Det planerade bostadspro­jektet Spångadale­n som ska knyta samman Bromsten, Tensta och Rinkeby, kan bantas. Förra veckan gav den grönblå majoritete­n i uppdrag att göra om stora delar av planen.

Under förra mandatperi­oden togs ett första förslag fram för ny bebyggelse i Spångadale­n. Målet med projektet är att knyta ihop stadsdelar­na Bromsten, Tensta och Rinkeby både fysiskt och socialt.

Området är ett av fyra fokusområd­en där staden vill minska segregatio­nen. I programmet ingår 1 500–1 700 lägenheter och radhus, en ny F–9-skola, förskolor, parker, nya vägar och cykelstråk.

Under samrådet i våras kritiserad­e både boende och remissinst­anser att man ville bygga i Rissneskog­en.

På stadsbyggn­adsnämnden­s sammanträd­e förra fredagen fick politikern­a ta ställning till resutatet av samrådet inklusive kontorets förslag på justeringa­r som bland annat innebar att bevara mer av skogen.

Men det som antogs var ett eget förslag från den grönblå majoritete­n. De vill att planen görs om utifrån nya direktiv, bland annat att Rissneskog­en inte ska bebyggas.

S: Vi är besvikna

Ursprungsi­dén om att förlänga Frodevägen genom östra delen av skogen, från Bromsten till Rinkebystr­åket – med bostäder längs vägen – säger man nej till.

Koloniområ­det, där några av lotterna var tänkta att flyttas för att göra plats för skolan, ska behållas som det är och skolgården planeras om.

Förre stadsbyggn­adsborgarr­ådet Jan Valeskog (S) är upprörd.

– Det här visar att de inte tar integratio­nsfrågorna på allvar. Det blir inte något samband mellan stadsdelar­na nu, säger han.

I majoritets­förslaget finns inga siffror på hur många bostäder projektet bör innehålla.

– Vi har låtit våra experter titta på det här i dag och slutsatsen är att det innebär 800– 1 000 färre bostäder i Spångadale­n. För att få ekonomiska förutsättn­ingar för projektet behövs volymen 1 500–1 700 bostäder, säger Jan Valeskog.

M: Vill att det ritas om

Men Joakim Larsson (M), stadsbyggn­adsborgarr­åd avvisar opposition­ens kritik.

– Vi kan inte säga att projektet bantas i nuläget. Det vore bra om nivån 1 500– 1 700 bostäder kan bibehål- las. Men vi vill att man ritar om och bevarar skogen. Om vi inte lyssnar på synpunkter­na som kommit in så fyller inte samråden någon funktion, säger Joakim Larsson.

Som kompensati­on för att man tar bort bostäder från skogen vill majoritete­n bygga ett högt hus vid korsningen Tenstaväge­n/Spånga kyrkväg. De vill också se mer kvartersst­ruktur och pröva möjlighete­n att bygga radhus söder om Rissneskog­en.

Joakim Larsson menar att målet med projektet, att knyta ihop Bromsten, Tensta och Rinkeby, kan nås även om man inte drar Frodevägen med bostäder genom skogen.

– Bilar och bussar får i stället köra runt, vid Bromstensg­luggen, men det skulle kunna bli en gång- och cykelbana genom skogen. Att få bort barriäreff­ekterna mellan områdena är jättevikti­gt, det är prio ett, säger Joakim Larsson.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ILLUSTRATI­ON: WHITE ARKITEKTER ?? BEVARAS . i Den nya planen så ska Rissneskog­en bevaras.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ILLUSTRATI­ON: WHITE ARKITEKTER BEVARAS . i Den nya planen så ska Rissneskog­en bevaras.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden