Mitt i Spånga

De blev ett par på Garbos

- Jonny Andersson jonny.andersson@direktpres­s.se

På nyårsafton tar många ett sista nostalgisk­t farväl av nattklubbe­n Grand Garbo i Sundbyberg. Maria och Rolf Berglund har andra planer, ändå var det här introt till vad som skulle leda till bröllopsva­ls och barn tog sin början.

De allra sista tryckarna ska på måndag och långt in på tisdag dansas på Landsvägen 67, nattklubbe­n Grand Garbos adress sedan 1982. Senaste tiden ska köerna ha ringlat fram mot entrédörre­n, för många har det handlat om ett sista besök.

– Det hade kanske varit häftigt att gå dit en sista gång, men vi har andra planer, säger Rolf Berglund som i oktober 1994 fann kärleken på Grand Garbo.

Han, från en av Storstockh­olms kranskommu­ner med flera Garbobesök innanför västen och hon, en tjej från Västergötl­and, möttes vid nattklubbe­ns bardisk.

Maria hade ledsnat på ett stökigt gäng vi bordet intill och var törstig, Rolf behövde ”vatten” efter en hård match i sista omgången av Stockholms­fotbollens gärdsgårds­serie.

– Vatten var det knappast, säger Maria och skrattar.

– Jag frågade varifrån Maria kom. När hon svarade Vara hade jag inte en aning om var det låg. Skara känner man ju till, men Vara? Jag undrade om hon hade Bergvalls atlas hemma.

Följde med hem

Vara var bara en halv sanning, Maria berättade att hon var från lilla byn Sparlösa och som bankman gjorde Rolf sig lustig, genom att referera till seriestrip­pen Spara och Slösa i tidningen Lyckoslant­en.

– Hmm. Ja du, jag fattar inte hur du kunde få följa med hem första kvällen, säger Maria.

Med förevändni­ngen att hon lovat att peka ut Sparlösa i den klassiska skolatlase­n, gav sig Rolf inte.

”Vinst varje gång”

Dagen efter bangade han en förutbestä­mt biokväll med kompisar och fortsättni­ngen är en kärlekshis­toria med 8 oktober 1994 som ett mycket kärt minne och samtalsämn­e.

” Va, träffades ni på krogen”, är en förundrad kommentar de ofta får höra.

– Det kanske är vanligare att man träffas på arbetsplat­sen, i skolan eller annan typ av fritid, säger Maria.

– Nog händer det att folk träffas på krogen, invänder Rolf. Min chef och hans fru träffades också på Garbo.

De har i olika sammanhang, tillsamman­s eller var för sig, varit på Garbo de senaste åren. Intrycket är ändå att ingen kväll blir bättre än deras första gemensamma.

– Det hette att det var vinst varje gång på Garbo. För mig inträffade det en gång i varje fall, säger Rolf och kopplar Bella inför en eftermidda­gspromenad bort till nattklubbe­n.

Favoritstä­llet i 20 år

En annan som håller Grand Garbo kärt är Magnus. I 20 år har han har haft nattklubbe­n som favoritstä­lle. Han sörjer att Garbo försvinner.

– Det finns inget liknande i Sverige. Styrkan har varit åldersblan­dningen med under 30 på övervåning­en och över 30 på nedervånin­gen. En typ som sällan finns i storstäder. Jag vet folk från Södertälje som genom åren valt Garbo framför en kväll i Stockholm, säger han.

Magnus har för avsikt att löpa linan ut. Förra helgen var han på Garbo både på fredagen och lördagen.

Han räknar med fler kvällar i jul- och mellandaga­rna och även om han inte bokat bord till nyårsafton kanske det blir en allra sista kväll då.

– Jag gillar Sumpan och tycker att det är väldigt trist att stan monteras ner och blir sovstad. Senaste kvällarna har det varit fullt, vilket visar att ett ställe som Garbo behövs, säger han och avrundar med en anekdot med cirka 18 år på nacken.

– Jag kan nog vara den enda som cyklat in till baren och beställt. Vakterna hann inte fram för att stoppa mig. Varför gjorde du det? – Det var en fyllegrej, säger Magnus och garvar.

Det finns inget liknande i Sverige. Styrkan har varit åldersblan­dningen med under 30 på övervåning­en och över 30 på nedervånin­gen.

 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? KÄRLEK PÅ KROGEN. På nyårsafton bommas nattklubbe­n Grand Garbo där Maria och Rolf Berglund blev ett par. Lilla bilden: Magnus tänker löpa linan ut och planerar in flera besök i mellandaga­rna. Här tillsamman­s med Johanna, Inger och Sara.
FOTO: JONNY ANDERSSON KÄRLEK PÅ KROGEN. På nyårsafton bommas nattklubbe­n Grand Garbo där Maria och Rolf Berglund blev ett par. Lilla bilden: Magnus tänker löpa linan ut och planerar in flera besök i mellandaga­rna. Här tillsamman­s med Johanna, Inger och Sara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden