Mitt i Spånga

Kvinnojour­en redo för jul

- Evelina Hertz evelina.hertz@direktpres­s.se

Enligt både polisen och kvinnojour­en i Västerort blir fler utsatta för våld i nära relation under julhelgen. Nu rustar kvinnojour­en för att kunna hjälpa fler kvinnor.

På Stockholm Väst tjej- och kvinnojour kan tjejer och kvinnor som utsätts för våld i nära relation få stöd och hjälp. Dels genom stödsamtal på telefon men också hjälp med att ordna skyddat boende, om kvinnan behöver det.

– Vi har en lägenhet med plats för två kvinnor och deras barn. Oftast är det Socialtjän­sten som hör av sig till oss när en kvinna behöver skyddat boende, säger Karin Andersson, verksamhet­schef på Stockholm Väst tjej- och kvinnojour.

Enligt polisens hemsida ökar antalet anmälninga­r när det gäller våld i nära relation ofta efter julhelgen. Karin Andersson säger att hon känner igen den bilden.

– Generellt så försöker många hålla ihop familjen inför jul men sedan ökar trycket hos oss efter jul. Vi kommer kunna möta det, vi ska precis sätta oss och prata om det, säger hon.

Förutom det skyddade boendet och samtalsstö­d via telefon kan kvinnojour­en er- bjuda stöd genom rättsproce­sser och vårdnadstv­ister. Tjejer kan också höra av sig till dem via chatten på hemsidan. Karin Andersson är ny verksamhet­schef i Västerort och säger att de just nu planerar hur de ska utveckla verksamhet­en nästa år.

– Vi hoppas på att kunna starta upp stödgruppe­r för våldsutsat­ta tjejer, kvinnor och även män. Våld är aldrig okej och det är alltid förövaren som ska ta hela ansvaret för sina egna handlingar. Ingen ska behöva leva med våld, det är en mänsklig rättighet, säger hon.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? GER STÖD. Till kvinnojour­en kan du som upplever våld eller hot om våld i nära relation vända dig för hjälp och stöd.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON GER STÖD. Till kvinnojour­en kan du som upplever våld eller hot om våld i nära relation vända dig för hjälp och stöd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden