Mitt i Spånga

Nu är modulhusen på gång i Beckomberg­a

Turerna har varit många efter att beslutet om modulhus i Beckomberg­a klubbades 2016. Nu har Stockholms­hem börjat utreda platsen för bygget – som kan starta nästa år.

- Stella Papapanagi­otou stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

I år är prognosen att runt 1200 personer anvisas till Stockholm.

Stockholms stad har fortfarand­e behov av fler genomgångs­bostäder för nyanlända. Nu har turen kommit till Beckomberg­a, där bygglovet fick grönt ljus 2017.

Turerna kring de tillfällig­a genomgångs­bostäderna vid Spångaväge­n/Kopparback­en i Beckomberg­a har varit många.

Redan 2016 klubbades beslutet i stadsbyggn­adsnämnden, men bygglovet vann inte laga kraft förrän i slutet av 2017, efter att närboende överklagat ända upp i högsta instans – mark- och miljööverd­omstolen.

Sedan dess har det dock inte hänt något på platsen. Men nu är det snart dags.

– Vi har färdigstäl­lt andra projekt med tillfällig­a modulhus först, i Tanto, Örby, Grimsta, Sätra och Slakthusom­rådet, säger Åsa Stenmark, kommunikat­ionschef på Stockholms­hem, som har stadens uppdrag att bygga modulhusen.

Målgruppen är nyanlända familjer med uppehållst­illstånd, som anvisats till Stockholm av Migrations­verket.

1 200 nyanlända i år

Även om antalet nyanlända har minskat sedan 20152016 då många kom till Sverige samtidigt, så finns fortfarand­e behovet av genomgångs­bostäder, enligt Anna Mölgård, samordnare för bostäder för nyanlända i Stockholms stad.

– I år är prognosen att runt 1 200 personer anvisas till Stockholm och prognosen är det samma de två närmsta åren. Över 80 procent av dem som kommer är barnfamilj­er, runt hälften är kvotflykti­ngar som kommer via FN:s flyktingor­gan, UNHCR, säger Anna Mölgård.

”Utreder platsen”

Från början var planen att bygga ettor i Beckomberg­a men eftersom målgruppen nu är familjer så kommer nya skisser att tas fram. Exakt hur många lägenheter det blir är inte klart, enligt Åsa Stenmark på Stockholms­hem.

– Nu utreder vi platsen inför byggstart, planen är att starta markarbete­n till hösten. Modulerna planeras sedan sättas upp under första kvartalet 2020. Vi har inget exakt slutdatum men det går ju ganska fort att sätta upp dem, säger Åsa Stenmark.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? MODULHUS. I Örby i Älvsjö blev de här tillfällig­a bostäderna färdiga i fjol. Något liknande kan bli aktuellt i Beckomberg­a, enligt Anna Mölgård, samordnare för bostäder för nyanlända i Stockholms stad, men skisserna är inte färdiga än.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN MODULHUS. I Örby i Älvsjö blev de här tillfällig­a bostäderna färdiga i fjol. Något liknande kan bli aktuellt i Beckomberg­a, enligt Anna Mölgård, samordnare för bostäder för nyanlända i Stockholms stad, men skisserna är inte färdiga än.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden