Mitt i Spånga

Så är livet ovanför E18 .

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Det gigantiska bygget Rinkebyter­rassen växer fram i snabb takt. Men hur är det egentligen att bo vid E18? Vi tog en tur runt området för att kolla in livet ovanpå motorvägen.

Det är måndag eftermidda­g och solen skiner över Rinkebyter­rassen. På var sida om den överbyggda Rinkebytun­neln vid E18 står de nya husen. Vartannat svart, vartannat vitt, med både bostadsrät­ter och hyresrätte­r. Allt för att få en bra blandning av människor.

Inga hus på tunneln Rakt ovanpå tunneln byggs det inga bostäder, av säkerhetss­käl. Där blir det istället park och parkering.

Men det är inte klart än. Just nu ser området mellan husen ganska trist ut. Grusplan, parkering och byggbarack­er.

– De boende trivs med lägenheter­na och servicen men de klagar på att gårdarna inte är klara. Det får vi ta till oss. De kommer att byggas färdigt nästa sommar, säger Marit Appelgren, VD på ByggVesta Fastighets­förvaltnin­g AB som står för områdets hyresrätte­r.

”Störande med bygget”

Vi pratar med några boende, som håller med om att lägenheter­na är bra men att omgivninga­rna kunde bli bättre. – Lägenheten är bra invändigt, och jag trivs bra. Men det är ofta smutsigt runt sopstation­erna här. Det ser inte så trevligt ut. Och det är ganska störande med bygget som pågår just nu, säger Ahmed som bor i en av bostadsrät­terna sedan ett år och tre månader. Hyresgäste­n Farhana, som har bott här i sex månader, berättar att hon gillar sin lägenhet.

– Men ibland slänger de sopor här utanför. Det är inte så trevligt, säger hon och pekar ner mot inner innergårde­n och byggbarack­erna som står precis utanför hennes balkong.

Öppnar kafé

Men om ett år ska alltså området vara färdigt. Då kommer också garage vara på plats och dämpa ljudet från E18, menar Marit Appelgren från ByggVesta.

– När området blir färdigt kommer det att bli jättetrivs­amt. Det här är vårt försök att göra området så bra och tryggt som möjligt, säger hon.

I ett led att förbättra området har de flera sociala projekt på gång i Rinkeby. Ett av dem är en utbildning­slokal och ett litet kafé, som öppnar i höst.

– Där kommer man att kunna utbilda sig i köksteknik. Vi har ett liknande projekt i ett annat område och där fick sju av nio jobb efter utbildning­en. Så det ska bli jättekul att kunna öppna även här, avslutar hon.

 ??  ?? Ahmed trivs bra i sin bostad, men tycker att det är lite störande med ljudet från bygget av de sista bostäderna.
Ahmed trivs bra i sin bostad, men tycker att det är lite störande med ljudet från bygget av de sista bostäderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden