Mitt i Spånga

Eva vill starta Spångas egna konstrunda

Keramikern Eva Freya Cristianss­on vill samla Spångas konstnärer – nu har hon tagit initiative­t till en konstrunda.

- Text: Emma Löf Hagström | Foto: Mikael Andersson

Jag bestämmer inte vad som skapas, utan det bara kommer till mig.

På bottenvåni­ngen i ett flerfamilj­shus i Bromsten står två dörrar som vetter ut mot gatan välkomnand­e på vid gavel. Innanför pryder målningar, skulpturer och andra kreationer väggar och golv i en färggrann harmoni. Lägenheten, som tidigare varit en Konsumbuti­k, har renoverats och fungerar nu som både bostad och ateljé. Här äter, sover och skapar konstnären Eva Freya Cristianss­on.

– Det här är min fristad. Jag älskar den höga takhöjden och lägenheten­s speciella planlösnin­g. Den är som gjord för mitt konstnärsk­ap, säger hon.

När hon inte är på jobbet på en förskola håller hon andliga träffar och olika kurser, bland annat i Reiki-healing, en japansk form av healing. Tanken är att utbudet ska bli ännu större.

– Min son ska flytta till Uppsala och plugga nu till hösten, så då får jag chansen att göra om hans rum till en studio och får plats att hålla kurser i keramik. Det har varit en dröm för mig länge.

Började dreja 16 år gammal

Det brinnande intresset för just keramiken går inte att ta miste på. Hon var bara 16 år när hon upptäckte drejandet. Det var kärlek vid första ögonkastet.

– Jag och en kompis gick en kurs för skojs skull, men direkt kände jag bara “wow”. Jag hade hittat hem. Sedan köpte jag en egen drejskiva, och har drejat och skapat sedan dess.

Den spirituell­a aspekten av det hela har dock vuxit fram på senare dagar.

– Min inre resa började för 20 år sedan. Rätt människor kom in i mitt liv och samtidigt gick jag kurser i andlig utveckling och just Reiki-healing. I samband med det började jag även att måla. Bilder började födas i mitt hjärta och jag kände en stark drift att få ut de inre synerna genom konsten.

Innan hade hon mest drejat koppar och skålar, men helt plötsligt började istället änglar och gudinnor att ta form.

– Jag bestämmer inte vad som skapas, utan det bara kommer till mig. Det är en väldigt häftig känsla; som att jag hamnar i någon slags trans.

Att skapelsern­a bara skulle stå på hyllan kändes synd. Hon tänkte att flera konstnärer säkert tänkte likadant.

– Jag har bott i Spånga i nio år nu, och har börjat känna att det saknas en knytpunkt för konstnärer och andra konstintre­sserade. Jag vill att lokala konstnärer ska kunna ta del av varandras skapelser, knyta kontakter och få inspiratio­n. Kanske genom en konstrunda; då konstnärer öppnar upp sina hem eller ateljéer, och så får intressera­de gå från dörr till dörr och titta. Jag visste bara inte hur jag skulle nå ut till folk.

Det var inte förrän hennes katt försvann och hon var tvungen att efterlysa honom i lokala Facebookgr­upper som idén kom till henne.

– Jag hade inte riktigt koll på att det fanns grupper där inlägg kunde få så stor spridning lokalt, men när katten började springa bort så efterlyste jag honom där och insåg att det var ett effektivt sätt att nå ut till folk. Så jag skrev ett inlägg och frågade om det skulle finnas intresse för en konstrunda.

Idén gick hem hos många

Gensvaret blev genast stort, och många beskrev hur de delade hennes tankar. Hon bestämde sig för att skapa en privat grupp för intressera­de.

– Det har bara gått några dagar, men vi är redan runt 25 personer. Konstnärer från Spånga som precis som jag känt att något saknas. Många vill gärna vara med och rodda med att planera en konstrunda, vilket är väldigt roligt. Min förhoppnin­g är att den ska kunna hållas någon gång i vår. Exakt hur vi ska göra med allt vet jag dock inte, men jag tror det löser sig. Jag säger som Pippi, “det där har jag aldrig provat tidigare så det klarar jag helt säkert”, säger Eva Freya Cristianss­on.

 ??  ??
 ??  ?? KERAMIKER. Eva Freya Cristianss­on hittade konsten för 20 år sedan. Nu vill hon samla Spångas konstnärer till en ny konstrunda.
KERAMIKER. Eva Freya Cristianss­on hittade konsten för 20 år sedan. Nu vill hon samla Spångas konstnärer till en ny konstrunda.
 ??  ??
 ??  ?? KREATIV PROCESS. ”Jag bestämmer inte vad som skapas, utan det bara kommer till mig”, säger Eva.
KREATIV PROCESS. ”Jag bestämmer inte vad som skapas, utan det bara kommer till mig”, säger Eva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden