Mitt i Spånga

Äntligen är Solurspark­en färdigfixa­d

- Victor Malmcrona

I december 2017 började upprustnin­gen av Solurspark­en i Vällingby. Till parken har det tillkommit en lekplats, nya gångbanor och träden har fått sig ett lyft.

Grönare Stockholm. Så heter projektet som klubbades igenom av staden 2017. Syftet var att samtidigt som staden växte bostadsmäs­sigt skulle parkerna också få hänga med i utveckling­en – nya grönområde­n skulle skapas och befintliga parker skulle få lite kärlek.

De platser i Hässelby-Vällingby som valdes för att rustas upp var Hässelby gårds torg, Ormängstor­get – och Solurspark­en.

– Anledninge­n till att vi rustade upp Solurspark­en var att den har kulturhist­oriska värden, som allén och häckarna. Vi ville också säkra att träden skulle få ett långt liv, men det var svårare än beräknat. Det är en av anledninga­rna till att arbetet drog ut på tiden, säger Magdalena Möne, landskapsa­rkitekt på trafikkont­oret. I december 2017 satte arbetet med Solurspark­en igång. Nu, ett och halvt år senare, lyfts avspärrnin­gar bort och delar av parken blir återigen tillgängli­ga för allmänhete­n. Kvar återstår bara lite småpill, och Magdalena Möne säger att nya staket kan sättas upp runt mindre ytor ytterligar­e en månad framöver.

– Såna här projekt tar lång tid, det är många moment som ska genomföras och tidsramar ändras. Projektet delades också upp i etapper för att hålla i ekonomin, så en del av våra medel är låsta på årsbasis.

När Parkernas dag firas den 31 augusti arrangeras roliga aktivitete­r i parken, som till exempel ponnyridni­ng.

 ??  ?? ÖPPNAR. Vår minireport­er Malte tar tempen på nya lekplatsen i Solurspark­en.
ÖPPNAR. Vår minireport­er Malte tar tempen på nya lekplatsen i Solurspark­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden