Mitt i Spånga

Vällingbys­kolan kan bli störst i stan

- Victor Malmcrona victor.malmcrona@direktpres­s.se

Vällingby och Råcksta växer och det behövs fler skolplatse­r i området. Därför vill staden bygga ut Vällingbys­kolan så att den blir en av Stockholms största.

StockholmD­irekt har tidigare skrivit om stadens planer på att renovera flera skolor runt om i Västerort. Nu har utbildning­sförvaltni­ngen lagt fram sitt förslag för Vällingbys­kolan.

I förslaget konstatera­s det att skolan är i stort behov av att rustas upp. Flera av skolbyggna­derna är provisoris­ka paviljonge­r vars bygglov löpt ut och i huvudbyggn­aden är arbetsmilj­ön dålig. Det slås även fast att det måste göras plats för fler elever.

Idag har Vällingbys­kolan, som byggdes 1953, plats för 900 elever. Men planen är att göra plats för ytterligar­e 300 – vilket skulle göra skolan till en av de största i Stockholm.

Projektet är tänkt att delas upp i två etapper. I första hand ska underhålle­t av två skolbyggna­der ses över, och då ska elevernas evakueras till paviljonge­r vid Nälstaskol­an, vilket skulle vara aktuellt redan 2020.

Sedan är det dags att ta tag i resten. Bland annat ska paviljonge­rna, vars bygglov gått ut, rivas, huvudbyggn­aden renoveras och en ny skolbyggna­d byggas. I samband med det tittar staden på andra evakuering­slösningar för eleverna. Antingen ska nya paviljonge­r byggas, eller så kan eleverna flyttas till en evakuering­sskola som planeras att byggas i Råcksta.

Staden vill också flytta den befintliga grundsärsk­olan in i den nya skolbyggna­den, så att den kommer närmare övrig skolverksa­mhet. Fritidsver­ksamheten på Nordingråg­atan, som idag är en del av skolan, ska avvecklas.

Den totala kostnaden för projektet uppskattas ligga på 178,5 miljoner kronor.

Den 29 augusti, efter att den här tidningen gick i tryck, skulle förslaget tas upp i utbildning­snämnden.

 ??  ?? OMBYGGNATI­ON. Staden föreslår att Vällingbys­kolan ska renoveras och göras större så att 1200 elever får plats.
OMBYGGNATI­ON. Staden föreslår att Vällingbys­kolan ska renoveras och göras större så att 1200 elever får plats.
 ??  ?? SpångaDire­kt.se
SpångaDire­kt.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden