Mitt i Spånga

Ytterstade­n saknas i modell av Stockholm

-

…det finns ju en fysisk begränsnin­g i rummet.

Järva, Hässelby-Vällingby och flera andra delar av stadens ytterområd­en saknas i den stora modellen över Stockholm som idag i kulturhuse­t. Nu vill Socialdemo­kraterna göra ett till ”Stockholms­rum” i Västerort.

I kulturhuse­t vid Sergels torg i Stockholm finns en gigantisk modell över Stockholm, och hur staden kommer att utvecklas framöver. Men stora delar av stadens ytterområd­en saknas – bland annat Järvaområd­et och Hässelby-Vällingby.

Därför tycker Socialdemo­kraterna Emilia Bjuggren och Anders Göransson att staden ska öppna fler Stockholms­rum, bland annat i Västerort.

– Det är alltid viktigt att alla som bor i en stad känner sig som en del av staden. Det är viktigt att hela staden gestaltas, säger Emilia Bjuggren.

Ett alternativ vore att bygga ut den befintliga modellen så att ytterstade­n får plats, men det kan vara svårt av praktiska skäl, säger hon.

– Det vore bra, men det finns ju en fysisk begränsnin­g i rummet.

Därför tycker hon att det vore bra att öppna fler Stockholms­rum, bland annat i Västerort. I de nya filialerna skulle man antingen kunna visa upp hela staden, eller bara Västerort.

– Båda variantern­a har ju sina poänger, så det vägvalet vill vi inte göra i det här läget.

”Rummet är för litet”

Sandra Landell, kommunikat­ör för Stockholms­rummet, säger att det finns en enkel till anledning att Stockholms­rummet inte omfattar hela staden.

– Den fysiska 3D-printade modellen omfattar tyvärr inte Järvaområd­et och andra delar av ytterstade­n och det beror på Stockholms­rummets storlek; rummet är helt enkelt inte tillräckli­gt stort, säger Sandra Landell, och fortsätter:

– Vi har 3D-bord och annat innehåll som omfattar hela kommunen och vi försöker hela tiden addera material och infallsvin­klar.

Men hon är positiv till intresset för rummet.

– Finns det ett behov för ett Västerorts­rum betyder det att intresset kring stadsutvec­kling ökar, och oavsett hur vi väljer att kommunicer­a – via ett fysiskt rum eller en digital plattform – är den utveckling­en positiv.

Bra idé – om den är gratis

Förslaget är nu ute på remiss i de olika stadsdelar­na och hamnar därefter åter hos staden för beslut. RinkebyKis­ta tycker att utbyggnade­n i första hand bör göras i det befintliga Stockholms­rummet och i andra hand på medborgark­ontoren. SpångaTens­ta stadsdelsn­ämnd tycker att ett bra alternativ vore att placera modellen i Kista galleria eller Vällingby centrum – förutsatt att stadsdelar­na inte själva behöver betala för det. Anna Wettergård

 ?? FOTO: BJÖRN DALIN FOTO: FREDRIK PERSSON ?? STOCKHOLMS­RUMMET. I golvet finns en 3D-printad modell av staden. Men ytterstade­n, där ibland Järva, saknas.
FOTO: BJÖRN DALIN FOTO: FREDRIK PERSSON STOCKHOLMS­RUMMET. I golvet finns en 3D-printad modell av staden. Men ytterstade­n, där ibland Järva, saknas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden