Mitt i Spånga

”Otäckt när våldet kommer så nära”

TRAGEDI. Ung kvinna sköts till döds i bostad i Råcksta

- Stella Papapanagi­otou

En 18-årig kvinna sköts ihjäl i en bostad i Råcksta natten till i onsdags. Flera grannar känner oro efter händelsen. ”Det är otäckt att våldet kryper så nära inpå, in i hemmen”, säger Ulrika Modig, som bor i närheten.

Morgonsole­n skiner över Multrågata­n i Råcksta. En grupp småbarn i gröna reflexväst­ar promenerar förbi på led. Men polistejpe­n tvärs över gatan och uppbådet av journalist­er med kameror skvallrar om att något har inträffat.

Under natten till onsdagen sköts en ung kvinna, född 2001, ihjäl i en av lägenheter­na på gatan, enligt uppgifter från polisen.

Under dagen samlas flera grannar på platsen. Alena Yanovic, Ulrika Modig och Marja-Liisa Enckell känner sig oroliga efter det som hänt.

– Det är otäckt. Min åttaårige son ville inte gå förbi på väg till skolan. Han är rädd och har många frågor. Han undrar varför tjuvarna skjuter människor, och om kulorna kan flyga fel och träffa andra, säger Ulrika Modig.

”En jättechock”

Alena Yanovic, som bor i ett hus som delar innergård med huset där skjutninge­n skedde, vaknade av skotten på natten.

– Det var en jättechock, det var flera skott. Min elvaåriga dotter vaknade också och blev jätterädd. Min man gick ut på balkongen och såg två maskerade män springa därifrån. Han ringde polisen, nästan alla grannar kom ut på balkongern­a och ringde också polisen, säger Alena Yanovic.

Efterlyser krafttag Grannarna gillar sitt område och trivs bra.

– Här är väldigt blandat, med 55+boende, bostadsrät­ter och hyresrätte­r. Det är väldigt familjevän­ligt och vi trivs otroligt bra. Men det är otäckt att våldet kryper så här nära inpå, in i hemmen, säger Ulrika Modig.

Hon och de andra tycker alla att det behövs krafttag mot skjutninga­rna, som blivit alltför vanligt förekomman­de.

– Det är inget lokalt problem, grannsamve­rkan hjälper inte mot den här typen av brott. Polisen och ambulansen är på plats snabbt, jag tror inte att någon är missnöjd med hur det fungerar efter att något har hänt, säger Ulrika Modig och fortsätter:

– Frågan måste hanteras högre upp, på nationell politikern­ivå. Det gäller hela Sverige och vi är alla trötta på det här, säger Ulrika Modig.

Min man gick ut på balkongen och såg två maskerade män springa därifrån.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? KÄNNER ORO. Ulrika Modig, Marja-Liisa Enckell och Alena Yanovic är oroliga efter onsdagens dödsskjutn­ing av en ung kvinna i en bostad i Råcksta. ”Straffen för våldsbrott är för låga. De kriminella vet att de inte riskerar så mycket även om de åker fast, säger Marja-Liisa Enckell (mitten).
FOTO: MIKAEL ANDERSSON KÄNNER ORO. Ulrika Modig, Marja-Liisa Enckell och Alena Yanovic är oroliga efter onsdagens dödsskjutn­ing av en ung kvinna i en bostad i Råcksta. ”Straffen för våldsbrott är för låga. De kriminella vet att de inte riskerar så mycket även om de åker fast, säger Marja-Liisa Enckell (mitten).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden