Mitt i Spånga

Kampanj ska få fler att testa livet utan bil

- Clarence Frenker

Stockholms stad vill få så många som möjligt att klara sig utan egen bil i vardagen. Det är målet med ny kampanj med informatio­n och tips för de som vill pröva leva bilfritt.

I veckan startar Stockholms stad kampanjen ”Utan Egen Bil”. Med den hoppas staden kunna inspirera de stockholma­re som vill att pröva leva en bilfri vardag.

– Det handlar om att få stockholma­re att testa leva utan egen bil. Därför vill vi försöka uppmuntra och underlätta för alla som har funderat på att göra det, säger klimat- och miljöborga­rrådet Katarina Luhr (MP).

”Hjälp till självhjälp”

Bakom kampanjen, som är tänkt att pågå i två veckor, står miljöförva­ltningen i Stockholm.

Fokus kommer främst ligga på att sprida informatio­n om alternativ­a färdsätt, bilpooler och samåknings­tjänster som en ”hjälp till självhjälp” för att få ihop vardagen som billös.

Men det kommer också riktas informatio­n till bostadsrät­tsförening­ar som är intressera­de av att fixa till cykelrum, hyra ut parkerings­platser till bilpoolsfö­retag eller ordna en cykelpool.

– Kampanjen kommer gå på stan. Sedan lanserar vi en webbplats med olika mobilitets­lösningar och listningar av företag, vad de skulle kosta och hur man rent praktiskt kan gå till väga, säger Katarina Luhr.

– Vi ser att det finns en vilja att göra sig av med bilen, men många vet inte hur det funkar. Tanken är därför att alla som funderar på om de klarar sig utan bil ska kunna testa om det går, säger hon.

Men det finns också en miljöaspek­t med i bilden.

– Grunden är att vi gör det här för att det blir trängre och trängre på Stockholms gator. Bilen kommer fortfarand­e att ha en roll i stan, så för att minska trängseln ser vi ett behov av att fler delar bilar.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Katarina Luhr (MP). utan bil. Staden vill uppmuntra fler stockholma­re att leva
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Katarina Luhr (MP). utan bil. Staden vill uppmuntra fler stockholma­re att leva

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden