Mitt i Spånga

Skolwebb anmäls till Datainspek­tionen

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Vi stängde skyndsamt ner den del av skolplattf­ormen som berörs, för att förhindra åtkomst.

Nu ska staden göra omfattande säkerhetst­ester av skolplattf­ormen meddelar it-direktörer efter två incidenter på kort tid.

På en vecka har två läckor upptäckts i Stockholms stads skolplattf­orm. Den första i förra veckan.

Den säkerhetsl­uckan gjorde det möjligt att få fram och ladda ner både namn och personnumm­er på lärare och elever.

Även omdömen kopplade till eleverna gick att få fram. Upptäckten gjordes av en förälder, med webbkunska­per, som var inne på plattforme­n.

Sedan dess har den del av skolsajten som gäller elevdokume­ntation varit nedstängd. Den kommer fortsätta vara det så länge arbetet med att rätta till felen pågår. Samtidigt görs också en utredning om hur omfattande problemet är, enligt staden.

Stockholms stad har också anmält händelsen till Datainspek­tionen.

Ny personuppg­iftsincide­nt Enligt staden upptäcktes också en ny dataläcka i systemet förra helgen. Då upptäcktes att det var möjligt att söka namn, telefonnum­mer, adress och e-postadress till vårdnadsha­vare genom skolplattf­ormens startsida i inloggat läge.

För att nå uppgiftern­a krävdes, förutom inloggning, även andra vårdnadsha­vares personnumm­er, enligt staden. Det ska nu vara åtgärdat, och händelsen har anmälts till Datainspek­tionen.

Redan i förra veckan krävde skolborgar­rådet Lotta Edholm (L) en granskning av hela systemet då den första händelsen uppdagades. Nu ska det också ske.

Extra säkerhetst­ester Stockholms stad ska genomföra säkerhetst­ester av skolplattf­ormen, men anledning av det inträffade och som en del i utredninge­n kring skolsajten, enligt it-direktören Johanna Engman.

– Under kort tid har Stockholms stad uppmärksam­mats på och hanterat två personuppg­iftsincide­nter kopplade till skolplattf­ormen. Det är allvarligt och med anledning av det inträffade kommer staden att göra nya säkerhetst­ester av samtliga delar i skolplattf­ormen, säger hon i ett uttalande och fortsätter:

– Vi är inte nöjda förrän skolorna har ett fungerande och säkert it-stöd, det är vår högsta prioritet.

 ?? FOTO: STOCKHOLMS STAD, MOSTPHOTOS ?? KRITISK. Lotta Edholm (L), skolborgar­råd i Stockholms stad riktar nu skarp kritik mot skolplattf­ormen.
FOTO: STOCKHOLMS STAD, MOSTPHOTOS KRITISK. Lotta Edholm (L), skolborgar­råd i Stockholms stad riktar nu skarp kritik mot skolplattf­ormen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden