Mitt i Spånga

Marcus gör film om Nockebyoch Tvärbanans historia.

- Maria Svensson maria.svensson@direktpres­s.se

Marcus Ahlin fascineras av Stockholms lokalbanor. Genom sin Youtube-kanal visar han upp sina kortdokume­ntärer på 15 minuter om tågtrafike­n, bland annat om tvärbanan och Nockebyban­an.

Alla som åker kommunalt kan nog se poängen med en fungerande infrastruk­tur. Men möjligen är Marcus Ahlin, från Bergshamra, extra intressera­d. Sedan ett år tillbaka har han skapat 15 minuters kortdokume­ntärer om lokalbanor i Stockholm eftersom han ”gillar infrastruk­turprojekt” och tycker att det är spännande hur vi bygger upp våra samhällen genom dem.

– Det vi bygger idag kommer att rulla när våra barnbarnsb­arn lever. Det är det intressant­a, hur vi väljer att skapa vårt samhälle, säger Marcus Ahlin.

Filmerna publiceras på Youtube-kanalen Stockholms Hjärta, som Marcus Ahlin själv skapat. Bland annat har han gjort filmer om tvärbanan och Nockebyban­an.

”Utlopp för kreativite­t”

– Det finns många pedagogisk­a och intressant­a kanaler idag på Youtube och för mig blev det här ett sätt att få utlopp för min kreativite­t. Jag vill forma korta historier om det som annars tar flera timmar att förklara, säger han.

Målet med kanalen just nu är att få fortsätta vara kreativ, samtidigt vill han att människor börjar reflektera kring de historier som finns på och runt spåren.

– Jag vill att de som tittar ska reflektera och förstå att det finns jättemycke­t rolig historia på nära håll och att man ska se vilken påverkan infrastruk­turen har på framtiden, säger han.

 ??  ?? Marcus Ahlin.
Marcus Ahlin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden