Mitt i Spånga

Stina i Västerort ger dina prylar nytt liv – hos en ny ägare.

Hur får man folk att inte bara lämna in gamla saker, utan även köpa dem? Med lite puts och rimliga priser vill Västerorts­bon Kristina Karlström locka fler till att börja återbruka. ÅTERBRUK. Kristina Karlström fixar till gamla grejer: ”Att gå på loppis är

- Text: Ella Söderberg

Hemma hos Kristina Karlström i Blackeberg är det högt i tak, bokstavlig­t talat. Något som enligt henne själv passar bra, dels för att familjens flytt från villa till lägenhet kändes mindre påtaglig – och för att hon älskar lampor.

Hela lägenheten är noggrant inredd, men i ett av vardagsrum­mets hörn står det saker som bara är på tillfällig­t besök. De väntar nämligen på att bli köpta av någon som besökt hennes nätbaserad­e second hand-butik, Stinas Repriser.

– Det är en hobby och det roligaste jag vet. Jag älskar återbruk och att gå på loppis är min drog. Jag hoppas att fler ska upptäcka återbruk, det mesta finns ju och man behöver inte köpa nya saker, säger Kristina Karlström.

”Ska inte vara dyrt”

Idén väcktes förra sommaren när Kristina besökte en auktion uppe i Dalarna.

– Jag funderade på vad som hände med de saker som inte säljs, det finns ju en marknad för det. Folk är duktiga på att lämna in gamla saker, men mindre bra på att handla dem, säger hon.

Därför handplocka­r Kristina det hon gillar på loppisar och auktioner, dammar av och putsar upp, för att sedan lägga ut fyndet på Facebook och Instagram.

– Jag sätter priserna efter vad jag själv skulle vilja betala för det. Men jag kollar runt på auktionssa­jter vad saker och ting kostar, och sedan lägger jag mig lite lägre. Återbruk ska inte vara dyrt.

Har du någon favoritsak att sälja?

– Jag har en förkärlek till lampor. Jag putsar upp dem och byter gamla stickpropp­ar.

Vad är det mest udda du sålt?

– Det måste vara ett etui med gamla kondomer från 60-talet. Jag hittade det i en blandlåda jag köpte från en auktion. Sedan sålde jag det till en kille som hade en antikbutik.

Kristina berättar att hon ofta får beröm för bilderna hon lägger ut, något som hon också lägger stor vikt vid.

– På Blocket brukar många bara ta en bild med vit bakgrund, men jag försöker skapa en miljö som saken har ett sammanhang i.

Vad är ditt tips till den som vill börja återbruka mera?

– Ta dig tid. Åk runt till flera olika ställen. Men det finns mycket att hitta på nätet också. Man får ett mer personligt hem om man blandar nytt och gammalt. Den som vill börja sälja och har mycket saker kan testa bakluckelo­ppis, det är roligt. Satsa också på att lägga ut bra bilder på saken, och glöm inte att skriva ut måtten.

Vill skaffa egen lokal

De flesta som handlar av henne är från Stockholms­området, men det händer också att hon postar vissa saker.

– Det mesta går inom ett dygn, och det som inte går direkt blir oftast inte sålt. Då brukar jag prova att sälja det via Marketplac­e på Facebook. Fördelen där är att det är gratis att lägga ut saker.

Drömmen är att en dag skaffa en egen lokal med verkstad i, och det bästa vore om den låg i Bromma. Men än så länge får den som handlar komma hem till henne i Blackeberg för att hämta sitt fynd.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NYTT LIV. Genom att damma av och putsa upp gamla grejer hoppas Kristina Karlström att fler ska börja återbruka.
NYTT LIV. Genom att damma av och putsa upp gamla grejer hoppas Kristina Karlström att fler ska börja återbruka.
 ??  ?? HOBBY. Kristina Karlström driver sin nätbaserad­e second hand-butik ”Stinas Repriser” hemifrån i Blackeberg.
HOBBY. Kristina Karlström driver sin nätbaserad­e second hand-butik ”Stinas Repriser” hemifrån i Blackeberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden