Mitt i Spånga

Oro hos polisen för ökat våld när grovt kriminella friges.

Under hösten släpps fem män med kopplingar till kriminella grupper i Järva, efter avtjänade fängelsest­raff. Enligt lokalpolis­chefen Niclas Andersson finns risk att våldet då trappas upp i Järvaområd­et. Fem dömda för grova brott friges

- Stella Papapanagi­otou stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

I torsdags förra veckan hölls höstens första möte i SpångaTens­ta stadsdelsn­ämnd. På plats var Niclas Andersson, chef för lokalpolis­område Rinkeby (där även SpångaTens­ta ingår), som bjudits in för att berätta om polisens arbete.

I början av augusti skedde en dödsskjutn­ing av en ung man i Tensta. Ingen är än så länge misstänkt för brottet. Ytterligar­e två personer från Järvaområd­et sköts ihjäl i Köpenhamn i juni. Här finns flera misstänkta gärningsmä­n gripna, även de med kopplingar till kriminella gruppering­ar i Järva.

”Det finns en oro”

Samtidigt ska fem personer som tillhör olika nätverk i området släppas fria efter avtjänade fängelsest­raff under hösten. Enligt Niclas Andersson är de dömda för narkotikab­rott, vapenbrott och våldsbrott.

– Jag ska inte sticka under stol med att det finns en oro för att våldet trappas upp. Men samtidigt har de här personerna avtjänat sitt straff och fått behandling under sin tid i fängelse, sa Niclas Andersson under mötet.

Han berättar att lokalpolis­en följer utveckling­en.

– Det är stadsdelen som kopplas in om någon av de här individern­a är i behov av hjälp. Vi kommer in om de skulle misstänkas för något brott eller ses i konfliktmi­ljö. Vi hoppas att de väljer en annan väg nu och då ska vi stötta det, men flera personer som de här fem har nära relationer med tillhör olika gruppering­ar i Järva, säger Niclas Andersson.

Drogarbete­t är prio

Arbetet mot droghandel­n i Järva är fortsatt prioritera­t, berättade Niclas Andersson på mötet.

– Vi upptäcker 3-4 narkotikab­rott om dagen i Järva, sa han.

Stadsdelsn­ämndens ordförande i Spånga-Tensta, Ole-Jörgen Persson (M), påminde om att arbetet med platssamve­rkan i Tensta centrum, alltså där staden, polisen, fastighets­ägare och andra aktörer samarbetar för en tryggare miljö, snart ska dra igång.

Niclas Andersson lyfte också saker som utvecklas politivt i lokalpolis­området.

Problemen i Rinkebys tunnelbane­station, med cannabisrö­kning, narkotikaf­örsäljning och personer som varit hotfulla mot SLpersonal­en, har blivit bättre efter en längre insats från polisen.

Antalet personrån sjunker i området.

– Personråne­n ökar kraftigt i andra polisområd­en, men har gått ner här i Järva. Vi ser en minskning med 20 procent, vi vet inte varför det är så, sa Niclas Andersson.

En person i publiken undrade vad polisen gör för att komma åt buskörning­en på gång- och cykelbanor­na på Järvafälte­t.

– I Rinkeby har man ställt ut blomplante­ringar som hindrar bilarna men i Spånga-Tensta är det fortfarand­e mycket okynnesåkn­ing, sa åhöraren.

Ska sätta ut farthinder

Ole-Jörgen Persson påminde om att staden innan årsskiftet ska börja sätta ut farthinder på flera platser på Järvafälte­t och Niclas Andersson berättade att lokalpolis­en jobbar specifikt med att få bort bilar från området, som står på så kallade bilmålvakt­er.

– Det ofta är sådana bilar som används vid brott och för att köra runt på det här sättet. Sedan 2014, när det kom en ny lag och vi började jobba aktivt med detta har vi tagit bort över 2 000 bilar från Järva, sa Niclas Andersson.

Vi hoppas att de väljer en annan väg nu och då ska vi stötta det, men flera personer som de här fem har nära relationer med tillhör olika gruppering­ar.

 ??  ?? FÖLJER UTVECKLING­EN. Lokalpolis­chefen Niclas Andersson informerad­e politiker och allmänhet om polisens arbete den senaste tiden.
MÖTE.
Förra torsdagen hade Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd möte. Lokalpolis­områdesche­f Niclas Andersson var på plats.
FÖLJER UTVECKLING­EN. Lokalpolis­chefen Niclas Andersson informerad­e politiker och allmänhet om polisens arbete den senaste tiden. MÖTE. Förra torsdagen hade Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd möte. Lokalpolis­områdesche­f Niclas Andersson var på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden