Mitt i Spånga

Västerorts tjejer tar plats på rinken i rutan

Moa Gustafsson, Tilde Eriksson och Frida Jansson satsar stenhårt på ishockeyn – nu väntar TV-pucken.

- Ella Söderberg ella.soderberg@direktpres­s.se

I höst spelas den årliga ishockeytu­rneringen TVpucken för första gången också för tjejer, ett sätt att göra tävlingen mer jämställd. Flera av spelarna kommer från Västerorts klubbar.

Grimsta ishall, 09.00. Ett tiotal spelare sicksackar mellan hinder och övar skott. De går ishockeyin­riktning på Profilskol­an i Vinsta och har sin dagliga morgonträn­ing.

På plats är Frida Jansson, 15, Moa Gustafsson, 14, och Tilde Eriksson, 14. På kvällarna har de träningar i klubben Hässelby Kälvesta, så i snitt blir det tio pass i veckan. Men nu har de ytterligar­e ett lag att spela i.

De har blivit uttagna till TV-pucken, den 60 år gamla ishockeytu­rneringen för ungdomar som för första gången i år även spelas för tjejer.

Motsvarigh­eten för tjejer har varit Stålbuckla­n, en tävling som inte fått lika mycket sändningst­id i tv som killarnas. Den ersätts nu av att tjejerna också spelar TVpucken.

– Vi tycker det är rätt att tjejerna och killarna ska ha samma turnering som är likt både i namnet och upplägget. Tjejerna kommer ha lika många minuter i sändning som killarna, säger Tibor Gregor på Svenska Ishockeyfö­rbundet.

”Har gjort helt rätt”

Hässelby Kälvestas sportchef Magnus Larsson:

– Det är fantastisk­t roligt, vi har haft tjejer med i Stålbuckla­n tidigare, men förbundet har gjort helt rätt att prioritera flicksidan också, säger han.

TV-pucken spelas i lag utifrån landskap, och Frida Jansson och Moa Gustafsson kommer att represente­ra Stockholm, medan Tilde Eriksson spelar för Dalarna.

– Det känns kul, såklart satsar vi på finalen och att ta guld, säger Moa Gustafsson.

Vad tycker ni om att tjejer också får spela TV-pucken nu?

– Jag tycker det är bra, men det känns också lite tråkigt eftersom Stålbuckla­n var en egen grej för tjejer. Men det är kul att vi får samma förmåner som killarna, säger Frida Jansson.

Från Hässelby Kälvesta har också Axel Bengtsson, Emil Samuelsson, Kalle Broed, Gustaf Albihn och Rasmus Larsson valts ut till TV-pucken.

Via Skövde till Leksand

En annan som har blivit uttagen till Stockholms­laget är Vera Mogensen, 14, från Brommaklub­ben Göta Traneberg.

– Det känns jättebra och kul. Jag är back, och den 20-22 september ska laget till kvalet i Skövde. Om vi går vidare är det slutspel i Leksand på höstlovet, säger hon.

Även Wille Glantz från Göta Traneberg och Spånga Hockeys Madeleine Al-Hammami och August Classon spelar i tävlingen.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? UTTAGNA. Moa Gustafsson, Tilde Eriksson och Frida Jansson från Hässelby Kälvesta represente­rar både Stockholms­laget och Dalarna när TV-pucken spelas.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON UTTAGNA. Moa Gustafsson, Tilde Eriksson och Frida Jansson från Hässelby Kälvesta represente­rar både Stockholms­laget och Dalarna när TV-pucken spelas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden