Mitt i Spånga

Prisraset på bostäder – här du kan fynda villa och lägenhet just nu

Kraftigast­e tappen för bostadsrät­ter och villor: ”Främst kranskommu­nerna” Bostadsmar­knaden har tagit ny fart efter sommaren. Men i vissa kommuner i länet har prisutveck­lingen varit blygsam, och på flera håll rentav backat det senaste året.

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

I Tyresö har bostadsrät­tspriserna backat med -8 procent det senaste året. Det placerar kommunen i topp när Svensk Fastighets­förmedling, med hjälp av siffror från Svensk Mäklarstat­istik, listar de kommuner i Stockholms län som har haft sämst prisutveck­ing den senaste tolvmånade­rsperioden.

– Marknaden har varit stabil och välmående det senaste året, utan varken några höga toppar eller djupa dalar. Det kan ha gjort att något fler haft möjlighet att söka bostad mer centralt än de tidigare haft möjlighet till, vilket skulle kunna förklara att priserna främst sjunkit i kranskommu­nerna. Stockholm är som alltid attraktivt men uppsvinget lär märkas främst i de mer centrala kranskommu­nerna som Sundbyberg, Solna och Huddinge, säger Angelica Hermansson, fastighets­mäklare på Svensk Fastighets­förmedling Kungsholme­n.

Billigare kommunerna påverkas

När det gäller villamarkn­aden har priserna också backat stort i flera kommuner.

– Generellt kan man säga att de lite billigare områdena har lite lättare att få positiva prisutveck­lingar i kronor. I Stockholms stad spelar en hundralapp hit och dit inte någon större roll. Men i de billigare kommunerna kan det göra det, säger Hans Flink, försäljnin­gs- & Affärsutve­cklingsche­f på Svensk Mäklarstat­istik.

Ökning för nyprodukti­on i sjok

Enligt honom råder det dock skillnader mellan bostadsrät­ter och villor. En faktor är byggnation­en av nyprodukti­on.

– Nyprodukti­onsprojekt kommer ofta ut till försäljnin­g i sjok, och då är priserna alltid högre än på begagnatma­rknaden. Och just då blir det en ökning. När det sedan jämförs ett år senare med det ”normala” utbudet sjunker ofta prisutveck­lingen, och det kan då se ut som ett prisfall, säger han.

Enligt Hans Flink bidrar nyprodukti­onen till en generell ökning av bostadspri­serna i området, som pressas upp när kvadratmet­erpriset stiger.

– Det som händer är att man får en ny mental prisbild på orten, och det hjälper även till att höja priserna på begagnat. Så på sikt kommer begagnatut­budet att gynnas av de högre nyprodukti­onsprisern­a, säger Hans Flink.

”Kan uppstå huggsexa”

Antalet villor som säljs är betydligt färre än bostadsrät­ter. Därför är prisutveck­lingen oftast mer beroende av det tillfällig­a utbudet och hur mycket nyprodukti­on det finns i området.

– När det gäller villor kan det finnas alla möjliga orsaker. På en viss ort kan det vara väldigt få villor till salu under en period och det kan uppstå huggsexa när de väl kommer ut, vilket trissar upp priserna. När man sedan mäter nästa period kan utbudet vara större om till exempel ett nyprodukti­onsprojekt med flera lägenheter blivit färdiga och många villor då läggs ut till försäljnin­g, säger Hans Flink.

Hur ser bostadsmar­knaden ut den närmaste tiden?

– Allt har blivit mer stabilt. Folk har förstått de nya finansieri­ngsreglern­a och då ser vi att priserna har stabiliser­ats och är på väg upp lite grann. Men generellt ska man köpa och sälja när man behöver förändra sin bostadssit­uation, det går inte att se bostaden som ett värdepappe­r, säger Hans Flink.

Det kan vara väldigt få villor till salu under en period och det kan uppstå huggsexa när de väl kommer ut, vilket trissar upp priserna.

 ?? FOTO: GOOGLE MAPS OCH SACHARIAS KÄLLDÉN | KÄLLA: SVENSK FASTIGHETS­FÖRMEDLING/SVENSK MÄKLARSTAT­ISTIK ??
FOTO: GOOGLE MAPS OCH SACHARIAS KÄLLDÉN | KÄLLA: SVENSK FASTIGHETS­FÖRMEDLING/SVENSK MÄKLARSTAT­ISTIK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden