Mitt i Spånga

Efter lokalkris: Hit flyttar läxhjälpen

- Stella Papapanagi­otou

I våras stod läxhjälpen i Tensta plötsligt utan lokaler när de inte längre fick vara kvar i nedlagda Kämpingesk­olan. Nu finns en lösning.

Läxhjälpen i Tensta hjälper barn och unga med skolarbete­t varje vardagseft­ermiddag. Verksamhet­en bedrivs av den ideella föreningen Internatio­nella bekantskap­er sedan 2011.

– Vi har 280 barn inskrivna och ett hundratal i kö. Det är runt 50 volontärer som håller i läxhjälpen varje vecka, säger Inga-Britt Erlandsson, Spångabo och ansvarig för verksamhet­en.

En del av läxhjälpen har hållit till i parkleken Spånga by men den största delen av verksamhet­en har hållits i nedlagda Kämpingesk­olans lokaler.

Nej från lokala skolor

Men i våras fick Internatio­nella bekantskap­er beskedet att Kämpingsko­lan skulle stängas ner.

– Även gamla Tensta gymnasium, där vi fått vara i perioder, är stängt, säger IngaBritt Erlandsson.

Ingen av grundskolo­rna i området har heller möjlighet att hålla öppet på kvällarna.

– Jag har all respekt för rektorerna, de har annat att göra. Men staden borde ha en organisati­on för skolorna på kvällstid, när föreningar behöver någonstans att vara. Det borde vara lite lättare för oss som gör sådant här, säger Inga-Britt Erlandsson.

Efter att ha jagat alternativ och pusslat med olika lokaler hela sommaren finns nu en lösning.

I Spånga by blir det läxhjälp tre dagar i veckan i stället för två. Sedan delas barnen upp sig i grupper om 15-20 barn på olika platser: Erikslunds parklek, Tensta träff, Tech Tensta och i en av hyresgästf­öreningens lokaler.

– Det blir lite rörigt nu när vi startar men vi kan i alla fall fortsätta. Hittar vi något bättre alternativ där vi kan vara mer samlade, så byter vi då, säger Inga-Britt Erlandsson.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? ÖDE. Läxhjälpen får inte längre vara i Kämpingesk­olan i Tensta. Inga-Britt Erlandsson, Spångabo och ansvarig för läxhjälpen som nu hittat en lösning.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD ÖDE. Läxhjälpen får inte längre vara i Kämpingesk­olan i Tensta. Inga-Britt Erlandsson, Spångabo och ansvarig för läxhjälpen som nu hittat en lösning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden