Mitt i Spånga

Satte in p-stav för djupt i armen – kan inte tas ut

- Victor Malmcrona victor.malmcrona@direktpres­s.se

En patient har lämnat in anmälan till IVO om att Capio Åkermyntan ska ha satt in en p-stav för djupt i hennes arm. Enligt anmälan är ingreppet för att ta ut staven för omfattande – därför blir den kvar livet ut.

Det ska ha varit i början av 2017 som en patient gått till Capio i Åkermyntan för att sätta in en p-stav, alltså ett preventivm­edel som sätts in under huden på överarmen.

Men det gick inte som planerat. Enligt det klagomål som i augusti i år skickades in till Inspektion­en för vård och omsorg, IVO, ska patienten ett par dagar efter ingreppet tagit av sig bandaget, och då inte kunnat känna staven under huden.

Sitter för djupt

Barnmorska­n som satte in staven ska heller inte känt staven, och patienten skickas till röntgen.

Där hittar de staven, men den har letat sig långt i armen. Patienten ska då ha fått beskedet att den måste opereras ut på en specialkli­nik. Ett par år senare, när patienten ”av personliga skäl” vill ta ut staven, ska den opereras ut på S:t Görans sjukhus.

På plats avbokas operatione­n, med motivering­en att staven ligger för långt in i armen.

Enligt klagomålet gör en överläkare på S:t Göran bedömninge­n att en operation skulle utgöra en fara för nerver och muskler i armen, och att ingreppet skulle kunna ge men för livet.

En p-stav utsöndrar ett hormon som ger ett säkert skydd mot graviditet i ungefär tre till fyra år. I klagomålet skriver patienten att resultatet blir att hon efter det måste leva med staven i armen livet ut, och riktar därför kritik mot vårdcentra­len där p-staven sattes in. Vi har varit i kontakt med Capio Åkermyntan, som säger att de inte fått in klagomålet än och vill inte kommentera ärendet.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ANMÄLS. En barnmorska på Capio Åkermyntan ska ha satt in en p-stav fel, enligt ett klagomål som skickats in till IVO.
FOTO: MOSTPHOTOS ANMÄLS. En barnmorska på Capio Åkermyntan ska ha satt in en p-stav fel, enligt ett klagomål som skickats in till IVO.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden