Mitt i Spånga

Nu går Västerort ihop med ett tjejlag i en ny juniorseri­e.

- Ella Söderberg

För att glappet mellan att spela ishockey som ungdom och senior inte ska bli för stort, rullas en ny damjuniors­erie ut i Stockholms­regionen. Nu har flera ishockeykl­ubbar i Västerort bildat ett gemensamt lag.

Ishockeytj­ejer över 15 år går vanligtvis upp direkt till seniorlage­t, istället för att förbereda sig i ett juniorlag. Anledninge­n är att det helt enkelt inte finns något mellanting för tjejerna.

Nu i höst startas en ny damjuniors­erie i regionen för att motverka just det.

– Tillsamman­s med damkommitt­én och föreningar­na i regionen (se faktaruta) prövar vi oss fram genom att starta den här serien i höst. De borde spela mot åldersmäss­igt mer jämbördiga tjejer, det är inte så kul att sitta i omklädning­srummet med dubbelt så gamla spelare, säger Peter Andersson, tävlingsan­svarig på Stockholms ishockeyfö­rbund.

Nu har klubbarna Göta Traneberg IK, Ekerö/Skå IK och Hässelby Kälvesta tillsamman­s gått ihop och bildat ett gemensamt matchlag för tjejer födda mellan 2005 och 2001.

Laget har ännu inget namn – men det ska gå i Västerorts­anda. De kommer att spela matcher ihop i den nya serien, men fortsätta att träna i sina respektive klubbar.

– Det här ligger högt på agendan, det är fem, sex föreningar som startar upp såna här lag, och om vi inte följer efter och prioritera­r flickhocke­yn blir det inte av, säger Magnus Larsson, sportchef för Hässelby Kälvesta ishockey.

Göta Tranebergs sportchef Erik Tessmar håller med, och menar att det är viktigt att belysa hela tjejverksa­mheten inom klubben.

– Vi har 400 spelare, och cirka 30 av dem är tjejer. Vi vill verkligen ha upp flickantal­et, men det är svårt att få nya tjejer att spela hockey. Därför har vi ett jättefint samarbete klubbarna emellan där vi satt ihop ett lag tillsamman­s som en form av Västerorts­lösning.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? NYTT LAG. Flera föreningar går ihop för att bilda ett gemensamt Västerorts­lag som ska spela i damjuniors­erien.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON NYTT LAG. Flera föreningar går ihop för att bilda ett gemensamt Västerorts­lag som ska spela i damjuniors­erien.
 ??  ?? även boende att lämna synpunkter via Tyck till-appen.
Lokala nyheter! SpångaDire­kt.se
även boende att lämna synpunkter via Tyck till-appen. Lokala nyheter! SpångaDire­kt.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden