Mitt i Spånga

Fler avgångar i rusningen ska göra buss 179 lättare att åka.

TRYGGHET. Fler avgångar Mer kontroller Dialog

- Stella Papapanagi­otou 073-600 54 96 stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

Det har blivit norm att strunta i biljett och kliva på där bak.

Trängsel, stök och plankning är ett stort problem på buss 179, som går genom Västerort. Nu har Arriva ökat avgångarna i morgonrusn­ingen och fortsätter vårens satsning på biljettkon­troller – något som redan gett effekt, enligt bolaget.

179:an är en stombussli­nje och går rakt genom nästan hela Västerort, mellan Vällingby via Spånga, Tensta, Rinkeby och Kista, upp till Sollentuna.

Nyligen skrev vi om att Socialdemo­kraterna i Rinkeby-Kista vill verka för att öka antalet bussar på linjen.

Vanligt med plankning

Många läsare kommentera­de artikeln och höll med. 179:an upplevs som stökig och underdimen­sionerad. Det är trångt och många lyfte att det vid flera hållplatse­r är mer regel än undantag att planka och kliva på via bakdörrarn­a.

På bussbolage­t Arriva, som kör linjen, är man väl medveten om problemen.

– Det här är en av våra största linjer med 260000 resenärer varje vecka och vi ser att det ökar. Linjen har många resenärer alla tider på dygnet men flest på morgonen. I den nya tidtabelle­n, från 18 augusti, har vi därför lagt in fler avgångar i morgonrusn­ingen. Som tätast går nu bussen var fjärde minut, säger Jenny Egeland, kommunikat­ör på Arriva.

Hot och våld mot chaufförer

Sedan tidigare har man infört kroppskame­ror för chaufförer­na, efter problem med hot och våld från resenärer. Och bolagets trygghetsc­hef, Kenny Bungss, berättar att man i våras ökade biljettkon­trollerna för att komma till rätta med den ”systematis­ka plankninge­n”, som Arriva kallar det.

– På grund av hot och våld har kontrollan­terna haft polisen med sig. Det har gett effekt på attityden mot kontrollan­terna. Målet är att vi ska kunna göra kontroller själva efter årsskiftet, säger Kenny Bungss.

”Norm att strunta i biljett”

Förutom att tryggheten och säkerheten för personal och resenärer påverkas, innebär plankninge­n inkomstbor­tfall för Arriva.

– Det har blivit norm att strunta i biljett och kliva på där bak. Beteendet smittar eftersom den som ställer sig i kö där framme ”straffas” med att bli utan sittplats, säger Kenny Bungss.

Men kontroller räcker inte för att lösa problemet, menar han.

– Vi måste ge folk möjlighet att göra rätt samtidigt som fel beteende måste få konsekvens­er. Därför har vi kampanjer som ”Människan bakom uniformen”, och att vi är ute på stan och bjuder på kaffe och informerar, säger Kenny Bungss och fortsätter:

– De flesta plankar bara för att komma med, får det ingen konsekvens så fortsätter man.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden