Mitt i Spånga

Dags för löparfest – är gratis för alla

- Anna Wettergård

Kistaloppe­t är en unik löparfest på flera sätt. Till exempel är det ett lopp som både går genom Kista galleria och över Järvafälte­t. Dessutom är det helt gratis att vara med.

Kistaloppe­t firar den 21 september i år tioårsjubi­leum. Loppets två grundare – som fortfarand­e är med och arrangerar varje lopp – heter Vandad Assadi och John Laselle.

– Vi startade loppet av två anledninga­r. Dels handlar det om att vara en katalysato­r för bättre folkhälsa. Och dels handlar det om att visa upp de här områdena och ge en positiv bild av dem. Vi är båda uppväxta i Kista och brinner för området, berättar John Laselle.

Fokus på unga

I år räknar de med att slå rekord i antal löpare. Hittills är 3 200 personer anmälda, varav hälften är barn och ungdomar.

– Alla är välkomna att springa, men vi har ett särskilt fokus på barn och ungdomar, säger John Laselle.

Innan loppet åker arrangörer­na ut till låg- och mellanstad­ieklasser i hela Järvaområd­et och berättar om loppet. De delar ut anmälnings­blanketter och uppmanar barnen att delta.

– Vi tror att ett personligt besök är det bästa sättet att locka deltagare, säger John Laselle.

Gratis för alla

Loppet har alltid varit gratis för barn och ungdomar, men sedan förra året är det gratis för alla deltagare.

– Vi eliminerar helt den ekonomiska tröskeln för att delta, och det är vi stolta över. Vi förlitar oss helt på stöd från näringsliv­et och från stadsdelsf­örvaltning­en, säger Vandad Assadi och fortsätter:

– Vi har gått i bräschen och påverkat hur andra arbetar. En annan stor aktör gick nyligen ut och gjorde samma sak. Den typen av strukturel­l påverkan är otroligt viktig.

Loppet är uppdelat i flera klasser, men gemensamt för nästan alla är att de går genom Kista galleria.

– Det brukar vara häftig stämning inne i gallerian, säger John Laselle.

Sedan går loppet genom olika delar av Järvaområd­et och över Järvafälte­t.

– Det är stor variation på löpningen. Det är så vackert på Järvafälte­t; det ger en harmonisk känsla. Och sedan är det delen med att springa över torgen; jag älskar den delen av loppet, säger Vandad Assadi.

Hundratals volontärer

Det är en stor apparat att ordna loppet, men nu börjar gruppen få in vanan.

– Säkerheten ska ses till inne i gallerian och det är mycket folk i rörelse på gator och torg. Vi har 150 - 200 volontärer som hjälper oss, säger John Laselle.

– Men det är det värt. Responsen är så himla fantastisk. Både att vara på plats och se alla familjer och barn. Och så efteråt, när folk hör av sig och berättar att de tyckte att det var ett fint arrangeman­g, avslutar Vandad Assadi.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? ARRANGÖRER. Vandad Assadi (t v) och John Laselle säger att Kistaloppe­t inte bara är en folkfest utan också en seriös löpartävli­ng, som varje år lockar några av Sveriges främsta elitlöpare.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD ARRANGÖRER. Vandad Assadi (t v) och John Laselle säger att Kistaloppe­t inte bara är en folkfest utan också en seriös löpartävli­ng, som varje år lockar några av Sveriges främsta elitlöpare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden