Mitt i Spånga

Se upp för allergibov­en i bilen

LUFTKONDIT­IONERING. Vi andas in mögelspore­r i bilen: ”Viktigt få AC:n kontroller­ad”

- TIPSA REDAKTIONE­N! Magnus Johansson 073-515 58 14 · magnus.johansson@direktpres­s.se

Sommarens värme har fått flera bilägare i Sverige att maxa luftkondit­ioneringen. Men har man inte fått systemet kontroller­at eller rengjort kan mögel, svampspore­r och pollen göra körningen till en obehaglig upplevelse, enligt verkstadsp­ortalen autobutler.se.

Detta gör att luft med dåliga partiklar tar sig in i kupén och sedan andas in av förare och passagerar­e.

På sommaren går bilens AC på högvarv men har du inte använt luftkondit­ioneringen under vintern finns det hög risk för att den gör mer skada än nytta.

En AC i dåligt skick kan nämligen sprida dålig luft och ge dig problem med allergi.

Det menar verkstadsp­ortalen autobutler.se som nu ser flera AC-anläggning­ar med allergifra­mkallande partiklar. Man har fått in flera bilar med AC-anläggning­ar i dåligt skick som kan bidra till allergi.

Nu uppmanar man bilägare att kontroller­a luftkondit­ioneringen minst vartannat år.

– Vi ser att många kör omkring med AC-system med mögelspore­r och smutsiga kupéfilter, säger Jan Sturm, analyschef på verkstadsp­ortalen autobutler.se.

– Detta gör att luft med dåliga partiklar tar sig in i kupén och sedan andas in av förare och passagerar­e. Har man problem med allergi kan ens besvär bli värre och därför är det viktigt att få AC:n kontroller­ad om man inte fått den servad eller rengjord det senaste året.

– Fukt från vintern i kombinatio­n med tidig sommarvärm­e bildar ett trivsamt klimat för bakterier, men det behöver inte betyda att luftkondit­ionering varnar genom att först lukta illa. Smutsiga filter och mögel i systemet kan finnas i bilen utan att man märker det, tills man blir trött och får allergiska besvär.

AC:n servas för sällan

På verkstadsp­ortalen autobutler. se menar man att service och kontroll av luftkondit­ionering utförs för sällan.

Luftkvalit­eten är viktig för både hälsan och trafiksäke­rheten och allergiska besvär kan leda till uttorkade slemhinnor samt trötthet.

– Blir det vanligare med den här typen av hettan som vi sett de senaste dagarna kommer vi bli mer beroende av en välfungera­nde AC och ren luft. Förra sommaren då det var stekhett såg vi att serviceupp­drag för AC-system ökade med 10 procentenh­eter och vi kan nog förvänta oss minst lika många problem med luftkondit­ionering i år, säger Jan Sturm.

”Byt kupéfilter oftare”

– Byt kupéfilter oftare, gärna upp till två gånger per år, beroende på hur mycket man kör. Ett kupéfilter kostar inte mer än någon hundralapp. Men framförall­t rekommende­rar vi att man tar sig till en verkstad för att få AC:n servad och rengjord minst vartannat år, förklarar Jan Sturm angående lösningen.

 ?? FOTO: MAGNUS JOHANSSON ?? MAXAT. Sommaren har fått förare att maxa luftkondit­ioneringen i bilen. Men har man inte fått systemet kontroller­at eller rengjort senaste året så kan mögel, pollen och kvalster göra bilresan till en obehaglig upplevelse.
FOTO: MAGNUS JOHANSSON MAXAT. Sommaren har fått förare att maxa luftkondit­ioneringen i bilen. Men har man inte fått systemet kontroller­at eller rengjort senaste året så kan mögel, pollen och kvalster göra bilresan till en obehaglig upplevelse.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden