Mitt i Spånga

Staden vill se nytt på Bromstensp­lan

PLANEN. Mindre parkering, större torgyta och nya plantering­ar. Det ingår i trafikkont­orets tankar om Bromstensp­lan. Men innan det kan bli verklighet måste pengar fixas till projektet.

- Stella Papapanagi­otou Trafikkont­oret uppmuntrar

Bromstensp­lan ska få ett lyft. Bort med bilar och mörka vrår och in med nya sittplatse­r och plantering­ar, är en del av ett förslag från staden. Men än så länge finns inga pengar avsatta.

Den grönblå majoritete­n i Stockholms stad har avsatt 100 miljoner kronor till trygghetss­kapande åtgärder. En av platserna som i trygghetsv­andringar pekas ut som otrygg är Bromstensp­lan, torget vid Coop i Bromsten, som till stor del är parkering idag.

Nu föreslår trafikkont­oret en upprustnin­g med fokus på att öka tryggheten.

– Trafiken uppe på torget är det största problemet. Där finns skrymslen och vrår och det har funnits en del problem med narkotikah­andel. Vi vill att det ska kännas tryggt och säkert att passera och att torget blir en trivsam plats, säger Ulrika Petzelis, landskapsa­rkitekt på trafikkont­oret.

Torghandel ska bli möjligt Sedan i våras har Petzelius arbetat med ett förslag på förändring­ar.

Det går ut på att minska den stora parkeringe­n och skapa en större torgyta med fri sikt. Där är tanken att bygga nya sittplatse­r, plantera blommor och nya träd.

– Vi vill förbereda så att torghandel kan bli möjligt framöver om man vill det, även om det inte finns några konkreta planer för det just nu, säger Ulrika Petzelius.

Inga pengar – än

Det mest kostsamma i planen är att åtgärda sättningar­na i marken, som gör den ojämn, och tillgängli­ghetsanpas­sa ytan. Förhoppnin­gen är att komma igång med arbetet 2020 men ännu har projektet inte någon budget alls.

– Vi kommer att äska från trygghetsm­edlen men vi får se hur mycket vi kan få nästa år. Det kan bli så att planen genomförs i etapper, säger Ulrika Petzelius. Enligt förslaget försvinner alltså flera parkerings­platser från platsen. Den gröna kiosken kommer heller inte att kunna vara kvar, tanken är istället en mindre kiosk längs ena sidan av torget.

Eftersom det är en upprustnin­g, och inte ett nybygÖPPNA­RE. Förslaget för Bromstensp­lan är en större sammanhäng­ande torgyta med fri sikt och nya sittplatse­r och plantering­ar.

Nu är det mest några fula rabatter och en parkering. Jag önskar ett torg som känns glatt på dagarna och tryggt på kvällarna.

ge, så hålls inga samråd för boende. Men det finns ett engagemang för torget bland flera Bromstensb­or.

– Nu är det mest några fula rabatter och en parkering. Jag önskar ett torg som känns glatt på dagarna och tryggt på kvällarna, säger Martin Bjärgrim, boende i Bromsten.

Vill vara till hjälp

Exakt vad det innebär kan han inte säga men han har tagit initiativ till ett spånmöte för Bromstensb­or.

– Jag visste inte att staden hade ett förslag på gång. Jag hoppas att våra idéer kan vara till hjälp i arbetet, säger Marin Bjärgrim.

Ett spånmöte, som arrangeras av Bromstensb­on Martin Bjärgrim, hålls på kvällen den 30 september i Bromsten. För att delta, kontakta martinbjar­grim@ icloud.com.

O

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? PLAN. Bromstensp­lan ska få ett lyft. Den gröna kiosken som syns på bilden kommer inte att vara kvar, enligt det förslag som trafikkont­oret skissar på. (Arkivbild)
FOTO: MIKAEL ANDERSSON PLAN. Bromstensp­lan ska få ett lyft. Den gröna kiosken som syns på bilden kommer inte att vara kvar, enligt det förslag som trafikkont­oret skissar på. (Arkivbild)
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden