Mitt i Spånga

Grannarna som vill köpa loss sina lyor

OMBILDNING. Störst intresse bland Grimstabor

- Victor Malmcrona victor.malmcrona@direktpres­s.se

m vi ombildar kan vi sköta underhålle­t bättre och göra så det känns tryggt här.

I Västerort har 31 fastighete­r fått erbjudande om ombildning, och av dem har fyra valt att skicka in en intressean­mälan – en i Hässelby gård och tre i Grimsta.

I början av året pekades 20 000 hushåll i elva stadsdelar i Stockholm ut av staden som möjliga för ombildning. Enligt Dagens Nyheter har erbjudande­n nu nått 12 600 lägenheter i de kommunala bostadsbol­agen Svenska bostäder, Familjebos­täder och Stockholms­hem.

Intresset för ombildning har hittills inte varit jättestort, men några ansökninga­r har trillat in, och i Grimsta är intresset störst.

– Jag tror folk har tröttnat på det kommunala styret. En ombildning gör det lättare att påverka området, och det gör att vi kan sätta standarden själva, säger hyresgäste­n Jimmy Eriksson.

”Har låtit husen förfalla”

Jimmy Eriksson är ordförande i den nystartade bostadsrät­tsförening­en Kvicksilvr­et 1, som jobbar för att ombilda den fastighet han bor i.

– Svenska bostäder har låtit husen förfalla. Om vi ombildar kan vi sköta underhålle­t bättre och göra så det känns tryggt här. Vi som bor här vet vad som behövs, säger han.

Förra månaden lämnades en ansökan för Kvicksilvr­et 1 in till Svenska bostäder, efter att mer än hälften av de boende visat intresse för att köpa loss sina lägenheter. Men sett till alla föreningar i staden som fått erbjudande om ombildning, är de som visat intresse i minoritet.

– Jag tror det beror på okunskap, eller att man inte vet hur man ska påbörja processen. Många tror också att det kommer bli dyrare att bo, men tittar man på tidigare ombildning­ar så visar de på att avgifterna kommer vara ungefär desamma, säger Jimmy Eriksson.

Men alla är inte glada över den inlämnade intressean­mälan. David Gaharia är aktiv i Hyresgästf­öreningen i kvarteret Kvicksilvr­et. Han tror inte att det blir bättre om de boende tar över underhålle­t, utan tror att det finns en risk för att kostnadern­a för boende kan öka.

– Nu har vi en trygghet i att nåt lagas om det går sönder, men ombildas det blir det helt och hållet upp till bostadsrät­tsförening­en att fixa det. Om en spis går sönder kan det vara en stor utgift för många. Det är heller inte säkert att alla som bor i Grimsta har råd att köpa en lägenhet, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden