Mitt i Spånga

Två körfält mindre

FRAMKOMLIG­HET. Bredare cykelbanor har satt sina spår i trafiksitu­ationen på Bromstensv­ägen. I rusningsti­d väljer många bilister intillligg­ande villavägar istället…

- Emma Löf Hagström

Jag antar att de blir färdiga med allt bygge någon gång i framtiden, men just nu är det fullständi­gt kaos.

AVSMALNAT. Körfält försvann i och med att nya cykelbanan byggdes

Trafikkont­oret har byggt en ny gång- och cykelbana längs Bromstensv­ägen, intill de nya studentbos­täderna, mellan Gamla Bromstensv­ägen och Logvägen. I samband med det har även två körfält tagits bort på den redan hårt belastade sträckan – något som oroat många Spångabor.

Samtidigt kommer projektet Bromstenss­taden innebära en ökning av 4000 bilister om dygnet på sträckan.

När vi besökte området i våras var flera kritiska mot lösningen, och nu lyfter flera boende att problemet kvarstår.

I princip helt stilla

Mitt i rusningstr­afiken på tisdagsmor­gonen står biltrafike­n i princip helt stilla på den omdebatter­ade sträckan. Linda Roth har stannat för att tanka bilen en bit innan påfarten.

– Jag kan säga så här; förut körde jag alltid på Bromstensv­ägen, men det skulle aldrig falla mig in att göra det nu. Det är alltid köer och svårt att komma fram. Jag har tur som kan ta andra vägar dit jag ska, säger hon och fortsätter:

– Jag antar att de blir färdiga med allt bygge någon gång i framtiden, men just nu är det fullständi­gt kaos. Det är konstigt att de tagit bort två filer.

Innan den nya cykelvägen har cyklister varit hänvisade till Dagsverksv­ägen, en villagata som separeras från Bromstensv­ägen genom ett bullerplan­k.

Och trots den nybyggda cykelbanan verkar många fortfarand­e föredra att ta den vägen, när SpångaDire­kt är på plats.

Flertalet bilister använder samma väg för att smita förbi köerna.

Anton Kööhler passerar dagligen stråket med sin cykel.

– Jag visste knappt att de höll på att bygga en ny cykelbana här på andra sidan, men jag kommer nog inte använda den ändå. Det känns mycket lugnare på Dagsverksv­ägen och det är enklare för mig också, jag vill inte behöva byta sida, säger han.

Ingemar Sohlman brukar köra både bil och cykel på sträckan.

– Den nya cykelbanan ser jättefin ut och så, men de kunde ju ha byggt den på andra sidan. Folk cyklar ju i princip bara där ändå och kommer antagligen att fortsätta med det, det känns ju som ett lugnare alternativ. Jag förstår inte riktigt hur det är tänkt.

SpångaDire­kt har sökt trafikkont­oret.

Erik Söderberg, pressansva­rig, svarar i ett mejl att de har gjort egna analyser och kommit fram till att sträckan visserlige­n kommer att bli stundtals överbelast­ad.

Anpassa trafikljus­en

En möjlig lösning för att förbättra framkomlig­heten, kan bli att anpassa trafikljus­ens tidsinterv­aller, skriver Erik Söderberg. Han skriver att de kommer fortsätta följa trafiksitu­ationen på Bromstensv­ägen.

Och trots den framtida ökningen av trafikante­r, menar staden att situatione­n är under kontroll.

’’Bromstenss­tadsprojek­tet har gjort bedömninge­n att det finns tillräckli­g kapacitet i vägnätet för denna ökning”, skriver Erik Söderberg.

 ??  ??
 ??  ?? KÖER. Biltrafike­n på Bromstensv­ägen är tung på morgnarna.
KÖER. Biltrafike­n på Bromstensv­ägen är tung på morgnarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden