Mitt i Spånga

Här är Järvafälte­ts historiska fotspår

ANRIKT. Järva fornlämnin­gsrikaste området i Stockholm

- anna.wettergard@direktpres­s.se Anna Wettergård

PÅ UPPTÄCKTSF­ÄRD. Området runt Spånga kyrka och andra delar av Järvafälte­t är rikt på fornlämnin­gar och gravar. Vi följer med arkeologen Daniel Sahlén på en historisk tur.

Här begravde man askan efter sina döda, tillsamman­s med gravgåvor.

 ● Vad har Bromsten, Rinkeby, Tensta och Rissne och gemensamt? Jo, alla har de fått sina namn från gamla medeltida gårdar. Men det är inte daet enda spår som historien har satt på området kring Järvafälte­t.

Något som många kanske inte känner till om Järvaområd­et är att det är väldigt rikt på fornlämnin­gar. Rinkeby-Kista är faktiskt det fornlämnin­gsrikaste området i Stockholm, och även i Spånga-Tensta finns det gott om hälsningar från svunna tider.

– På Järvafälte­t har vi många lämningar från just järnåldern, vilket beror på landhöjnin­gen. Tidigare låg hela området under vatten, och då bodde det ju ingen här. När landet reste sig ur havet var landskapet idealt för järnåldern­s bönder.

Det säger Daniel Sahlén, arkeolog på Stockholms läns museum. Vi träffar honom i närheten av Spånga kyrka, för att få en inblick i livet runt Järvaområd­et som det såg ut för dryga tusen år sedan. Han står mitt bland träden, ovanpå en liten bergknalle, i det som för den oinvigde ser ut som ett vanligt skogsområd­e. Men det ligger mycket historia under marken.

– Det här är en typisk gravhög. Här begravde man askan efter sina döda, tillsamman­s med gravgåvor. Och så lade man stenar runt och ovanpå graven.

Yngre järnåldern

Någon gång under den yngre järnåldern valde människor som bodde i närheten att lägga ett gravfält här. Det var praktiskt att ha gravfältet nära gården, och höjden gjorde att gravfältet blev både synligt och mäktigt.

Det här var innan kristendom­en hade gjort sitt intåg på bred front.

– Men sedan fortsatte man att begrava sina döda i samma gravfält, även när man övergick till kristendom­en. Däremot kremerades inte de som var kristna, de lades i öst-västlig riktning och de fick inga gravgåvor.

De flesta var lantbrukar­e

På den här tiden bestod området av skog och åkermark, med enstaka gårdar insprängda.

– De som bodde här var antagligen lantbrukar­e, med både odlingar och djur. Landet, som tidigare varit havsbotten, lämpade sig bra för odling. Men de som bodde här handlade också, och kunde transporte­ra sina varor på vattenväga­rna. Vattendrag­en i trakten satt fortfarand­e ihop med Mälaren och Östersjön; eftersom landhöjnin­gen inte hade hunnit så långt som idag.

På platsen där Spånga kyrka står idag stod det troligen en träkyrka tidigare.

– Det finns runstenar på området som är äldre än den nuvarande kyrkan, så antagligen låg det en träkyrka här först.

Runstenar, som de som står uppställda kring kyrkan, restes för att hedra döda släktingar. Men runstenarn­a var inga gravstenar utan statusmark­örer. Dels var det hög status att – i likhet med kungen – ha konvertera­t till kristendom­en, vilket markerades med stora kors inhuggna i stenarna. Dessutom var det inte vem som helst som hade råd att låta hugga en sten. Stenarna användes också för att markera territoriu­m.

Vissa av dem fick dock ett lite snöpligt slut, vilket man kan se tecken på, insprängt i kyrkväggar­na.

– Det behövdes ju mycket sten för att bygga kyrkan, så då högg man upp runstenarn­a och använde till bygget. Det finns runstenar både inmurade kyrkväggar­na och i muren runt kyrkan. De var bra som byggnadsma­terial, helt enkelt, avslutar Daniel Sahlén.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? RUNSTEN. Arkeolog Daniel Sahlén visar fornlämnin­gar kring Spånga Kyrka. Delar av gamla runstenar finns inspränga i kyrkväggar­na. ”Det var bra byggnadsma­terial, helt enkelt”, berättar Daniel Sahlén.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD RUNSTEN. Arkeolog Daniel Sahlén visar fornlämnin­gar kring Spånga Kyrka. Delar av gamla runstenar finns inspränga i kyrkväggar­na. ”Det var bra byggnadsma­terial, helt enkelt”, berättar Daniel Sahlén.
 ??  ?? GRAVFÄLT. I en liten skogsdunge ligger ett forntida gravfält, med både förkristna och kristna gravar.
GRAVFÄLT. I en liten skogsdunge ligger ett forntida gravfält, med både förkristna och kristna gravar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden