Mitt i Spånga

Spångabo tar plats i Högsta domstolen: ’’Ett stort ansvar’’.

TOPPJOBB. Nya justitierå­det: ”Svårt att tänka mig något mer spännande än det här”

- Victor Malmcrona victor.malmcrona@direktpres­s.se

I Spånga bor Johan Danelius, som förra veckan fick jobbet som justitierå­d i Högsta domstolen. Från årsskiftet ska han vara med och forma de lagar och regler vi alla lever efter.

Jag föredrar den svenska metoden, det känns sunt att ha en mer opolitisk och byråkratis­k process.

När vi träffar Johan Danelius hemma i hans vardagsrum i villan i Flysta, har han just fått beskedet att han blir nytt justitierå­d i Högsta domstolen. Det gör att han blir en av de högst uppsatta juristerna i Sverige, och får vara med och bestämma hur våra lagar och regler ska tolkas.

– Det är en speciell känsla, det känns jättekul. Som samhällsin­tresserad är det ett drömjobb att sitta i Högsta domstolen. Det är svårt att tänka sig något mer spännande än att jobba med de mest intressant­a juridiska frågorna tillsamman­s med landets främsta jurister, säger han.

Han fortsätter:

– Det som Högsta domstolen gör har stor betydelse för de som är parter i målet, men även för samhället. Det är ett stort ansvar, men det är också det som lockar.

Bakom sig har Johan Danelius 25 års erfarenhet av allt från affärsjuri­dik till sånt som rör brott och straff. De senaste femton åren har han varit på Justitiede­partemente­t, där han idag jobbar som expedition­schef.

– Jag tror jag kan bidra med en bredd, eftersom jag jobbat som domare, advokat och lagstiftar­e. Det är bra med allsidighe­t, gissar jag.

Inspirerat­s av sin far

Johan Danelius växte upp i Södra Ängby, där hans mamma fortfarand­e bor. Juridiken har funnits i familjen sen barndomen – hans pappa Hans Danelius var också jurist och satt i Högsta domstolen fram till 2001. När vi hörs igen några dagar efter intervjun berättar Johan Danelius att hans far tyvärr gick bort dagen efter Johan utsågs till justitierå­d.

– Jag har inspirerat­s mycket av honom och han har haft stor betydelse för mig. Han var glad att jag sökte den här posten, och han stöttade mig. Jag känner mig glad att han hann veta att jag fick jobbet innan han gick bort, säger Johan Danelius.

”Har varit lite jobbigt”

Jobbet som justitierå­d söks i mångt och mycket som andra jobb. Det börjar med att man skickar in cv och personligt brev, men sen blir det annorlunda. Hela processen är öppen, och det finns en domarnämnd som utvärderar alla kandidater. Sen är det regeringen som beslutar vem som får jobbet.

– Det har varit lite jobbigt, eftersom det varit en offentlig och lite utdragen process. Jag sökte i slutet av april, så det är skönt att det är klart nu, säger Johan Danelius.

Ändå får tillsättan­det av ett nytt justitierå­d ganska lite uppmärksam­het, i alla fall jämfört med när en ny domare ska utses till Högsta domstolen i USA.

Vad tror du det beror på?

– Vi har en annorlunda kultur här, andra traditione­r och grundlagar. Vi värderar inte kandidater­nas politiska åsikter heller. Jag föredrar den svenska metoden, det känns sunt att ha en mer opolitisk och byråkratis­k process.

På Justitiede­partemente­t Men än är det inte dags att byta arbetsplat­s. Johan kommer att vara kvar på Justitiede­partemente­t fram till årsskiftet.

Har du några tips till den som vill bli justitierå­d?

– Prova på olika juristroll­er för att få en bred kompetens, så man kan se problem från olika håll. Var beredd på att jobba hårt också.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? ERFAREN. Efter 25 år i juristbran­schen har Spångabon Johan Danelius fått jobbet som domare i Högsta domstolen, en av de högsta posterna en jurist kan ha i Sverige.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ERFAREN. Efter 25 år i juristbran­schen har Spångabon Johan Danelius fått jobbet som domare i Högsta domstolen, en av de högsta posterna en jurist kan ha i Sverige.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? VÄSTERORTS­BO.Johan Danelius växte upp i Södra Ängby, inte långt från det hus i Flysta där han idag bor med sin familj.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON VÄSTERORTS­BO.Johan Danelius växte upp i Södra Ängby, inte långt från det hus i Flysta där han idag bor med sin familj.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden