Mitt i Spånga

Här kan du dricka ale – producerad i Västerort.

PÅ RIKTIGT. Höglandsbo­n Stefan Söder gör allt från grunden

- Ella Söderberg ella.soderberg@direktpres­s.se

Titt som tätt poppar de upp, mikrobrygg­erierna. Det senaste är hyperlokal­a Smakverkst­an, där varje öl fått sitt namn från en del av Bromma, och skapas hemma i en villa i Höglandet.

I huset längst upp på Rimmargata­n har nedervånin­gen tidigare fungerat som en musikstudi­o och datorrum. Nu står här bord och stolar, en bar och ett kylrum med 18litersfa­t. Det är Stefan Söders ölbryggeri Smakverkst­an.

Efter 25 års arbete inom sjukvården bestämde han sig för att det var dags för ett sabbatsår. 2017 tog därför han och hans fru Annika tjänstledi­gt i åtta månader för att åka ut och resa.

– Vi gjorde det för att se vad man egentligen ville göra i livet, säger Stefan Söder.

Resan tog dem till Australien, Nya Zeeland, Skottland och USA, och eftersom båda har ett intresse för vin, drycker och smaker, besökte de många olika bryggerier. Det var då idén om ett eget ölbryggeri växte fram.

Undervånin­gen hemma i Bromma byggdes om, och Stefan började läsa på om hur bryggning går till.

– Det här är min bibel, säger han och håller upp en tjock handbok i hur man gör öl.

Han har lärt sig allt om bryggning på egen hand, och har inte gått någon kurs.

– Jag krossar min egen malt, det är inga genvägar utan jag gör allt från grunden och utgår från recept.

Handlar om smaker

Ölet han tillverkar är ale, och varje sort har en tydlig koppling till Bromma. Vad sägs om SmithPlain, AldertreeB­ay, Eelstone eller Highland. Områden i Bromma översatta till engelska helt enkelt.

Stefan berättar att många som inte gillar öl, tror att allt smakar likadant. Men det är det som är grejen, att öl kan smaka så olika påpekar han.

– Annika gillade främst vin förut, men när hon fick klart för sig att öl handlar om smaker, ändrade hon inställnin­g. Det är därför vi heter Smakverkst­an.

En ale behöver minst två veckors jäsning, men helst längre berättar Stefan. Det viktigaste att sköta är själva jäsningspr­ocessen.

– Jäsningen behöver lugn och ro för att städa efter sig. Det grumliga ska bort och sockret likaså.

Bryggeriet tar även hand om de restproduk­ter som blir över, dravet (fasta biprodukte­r) använder Annika till att baka bröd och kex, som sedan säljs i puben.

Behöver boka innan Smakverkst­an har serverings­tillstånd för slutna sällskap. Det innebär att den som vill gå på bryggeriet­s ölprovning behöver boka en sittning via deras hemsida. Då får besökaren testa på fyra olika öl och passande rätter att äta till.

– Ölen är superfärsk, allt står i faten och serveras därifrån direkt, utan att passera flaskor eller burkar, säger Stefan.

Det finns inte möjlighet att köpa Stefans öl på flaska. Kostnaden för det blir alldeles för hög då ölen måste tillverkas i betydligt större volymer för att sedan säljas via Systembola­get.

– Det är ingen som får sälja öl på flaska över disk, bara Systembola­get. Vi vill servera smaker, därför räcker det här för oss.

Just nu har han sex olika ölsorter påkopplade i baren. Han har också fått uteserveri­ngstillstå­nd, och ska bygga en altan i trädgården där gästerna kan smutta på det lokala ölet.

– Livet är för kort för att inte ha roligt, säger Stefan Söder.

Annika gillade främst vin förut, men när hon fick klart för sig att öl handlar om smaker, ändrade hon inställnin­g.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? ALE. För tillfället har Stefan Söder sex olika ölsorter för gästerna att provsmaka. Här tappar han upp ett smakprov i källaren.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ALE. För tillfället har Stefan Söder sex olika ölsorter för gästerna att provsmaka. Här tappar han upp ett smakprov i källaren.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BRYGGARN. Stefan Söder brygger olika sorters ale från grunden i sin källare, och alla har sitt eget Brommanamn.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BRYGGARN. Stefan Söder brygger olika sorters ale från grunden i sin källare, och alla har sitt eget Brommanamn.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden