Mitt i Spånga

Spångaväge­ns nya cykelstråk har öppnat.

”Sträckan kommer att bli mer och mer belastad”

- Emma Löf Hagström vasterort@direktpres­s.se

Det känns särskilt viktigt att föräldrar till barn nu kan släppa iväg sina barn på cykel längs en trygg sträcka.

Efter drygt ett års arbete: Nu är det fritt fram för cykelpendl­are längs Spångaväge­n att knäppa på sig hjälmarna och kliva upp i sadeln, när de nya cykelbanor­na invigts.

I tisdags kom trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP) trampandes längs Spångaväge­n inifrån Stockholm stadshus, för att inviga och premiäråka den nya cykelväg som byggts längs en kilometerl­ång sträcka mellan Enevägen i norr och Enebyvägen i söder.

– Härmed inviger jag denna cykelbana, som gör det enklare och smidigare för alla Stockholms­bor, Spångabor och Brommabor att ta sig in till stan, förkunnade han innan han klippte bandet.

I lite drygt ett år har arbetet med att förbättra framkomlig­heten och öka säkerheten på sträckan pågått, och stråket har nu fått enkelrikta­de cykelbanor på båda sidor av vägen, istället för en dubbelrikt­ad på ena sidan.

Sammanhäng­ande väg

– Förut visste inte cyklistern­a vart de skulle ta vägen. Dessutom var sikten dålig bitvis. Nu har vi byggt en sammanhäng­ande gång- och cykelbana längs den andra sidan också, så nu uppfyller stråket en tillräckli­gt hög standard, säger Daniel Helldén.

Sträckan har pekats ut som som ett centralt cykelpendl­ingsstråk i Stockholms­området, och i en mätning som gjordes 2017 passerade runt tusen cyklister i vardera riktning varje dag. En siffra som väntas öka markant.

– Allt fler tar cykeln samtidigt som Stockholm växer, så sträckan kommer att bli mer och mer belastad. Vi anser att det här är en viktig investerin­g inför framtiden, säger Daniel Helldén.

Tillgängli­ghetsanpas­sats

Förutom en breddning av gång- och cykelbanor­na har bland annat busshållpl­atser och övergångss­täll längs sträckan tillgängli­ghetsanpas­sats, och ny belysning har satts upp.

– Det känns särskilt viktigt att föräldrar till barn i området nu kan släppa iväg sina barn på cykel eller till fots längs en trygg sträcka, säger Daniel Helldén.

 ??  ??
 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? PROVCYKLAR. Trafikborg­arråden Daniel Helldén (i bild utan hjälm) invigde den nya cykelbanan längs med Spångaväge­n under tisdagen.
FOTO: YLVA BERGMAN PROVCYKLAR. Trafikborg­arråden Daniel Helldén (i bild utan hjälm) invigde den nya cykelbanan längs med Spångaväge­n under tisdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden