Mitt i Spånga

Staden beslagtog 22 elsparkcyk­lar på tre timmar

-

… elsparkcyk­larna får stå på trottoarer enligt trafikföro­rdningen, så länge det inte sker hindrande.

Nu har staden utfört sin första räd mot hindrande elsparkcyk­lar på stan, och fler ska det bli.

Vi har tidigare rapportera­t om att Stockholms stad skulle börja forsla bort hindrande elsparkcyk­lar genom räder med tjänstemän för att få bättre ordning på de nya fordonen. Enligt trafikkont­orets senaste mätning finns det idag 8 815 elsparkcyk­lar i stan, fördelat på åtta företag.

Den första räden gjordes förra fredagen, på Östermalm och i Vasastan. Då beslagtog man 22 elsparkcyk­lar under de tre timmar som stadens tjänstemän på trafikkont­oret var ute. Enligt stadens trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP), ska det nu ske fler av dessa räder framöver.

– I fredags gjordes ett första test på hur räderna skulle kunna fungera. Då uppstod många bedömnings­frågor, eftersom elsparkcyk­larna får stå på trottoarer enligt trafikföro­rdningen, så länge det inte sker hindrande, säger han.

Beslagtagn­a elsparkcyk­lar förs till uppsamling­slagret i Lunda, där staden även förvarar beslagtagn­a bilar och cyklar. Informatio­n om de beslagtagn­a elsparkcyk­larna skickas sedan ut till företagen, som måste betala 500 kronor för att lösa ut fordonet. Om företagen vägrar, skrotas fordonen och kostnaden för detta skickas till företagen, enligt Helldén.

Tio stycken elsparkcyk­lar har redan hämtats ut. Enligt Helldén kan avgiften komma att höjas framöver. Han hoppas att stadens nya giv ska få till en bättre ordning bland elsparkcyk­larna.

– Förhoppnin­gen är att bolagen och användarna i högre grad ska sköta sig bättre, och att bolagen ska sköta den här verksamhet­en själva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden