Mitt i Spånga

Resligt landmärke planeras i Spånga

Nu kan du tycka till om förslaget

- Stella Papapanagi­otou 073-600 54 96 stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

Nu är det dags att tycka till om förslaget på det nya kvarteret som planeras att byggas i Spånga centrum. Bland annat innebär planen ett 15 våningar högt bostadshus med stor innergård.

Ett landmärke på 15 våningar ingår i förslaget för det nya bostadskva­rteret som planeras vid gamla järnaffäre­n i Spånga centrum. 165 bostadsrät­ter är planen.

Projektet Spånga studios, som ska byggas av företaget SSM, presentera­des redan i våras på ett möte om framtidens Spånga i ett fullsatt Spångafolk­an. Där möttes idén om ett högt hus med över tolv våningar, som man sa då, av stark kritik från deltagarna. Främst för att man menade att det inte passar in med den befintliga låga bebyggelse­n i centrum.

Då var fortfarand­e förslaget under bearbetnin­g. Nu när förslaget är ute på samråd ser det ut så här:

165 bostadsrät­tslägenhet­er byggs i ett halvslutet kvarter. Det blir fem våningar högt utom vid hörnet Värsta allé/ Bromstensv­ägen där man planerar 15 våningar som ska bli Spånga centrums nya landmärke.

I bottenplan blir det butiksloka­ler. Kvarteret blir halvslutet, som en hästsko med botten mot Bromstensv­ägen och tågspåren.

Järnaffäre­n står kvar

Huset där Spånga järn- och färg låg fram till i våras har ett stort kulturhist­oriskt värde. Därför kommer den ursprungli­ga delen av huset, från 1923, att sparas och ingå i det nya kvarteret. Tanken är att bottenvåni­ngen fortsätter att vara verksamhet­slokal.

De nyare delarna, mot parkeringe­n, kommer dock att rivas. Även Pressbyråk­iosken vid parkeringe­n rivs.

– Eftersom det blir butiksloka­ler i botten på det nya huset kommer det att finnas möjlighet för Pressbyrån att flytta in där. Men det är i så fall en överenskom­melse mellan dem och byggföreta­get, säger Yasaman Ghanavi, stadsplane­rare som arbetat med detaljplan­en.

De 33 parkerings­platserna som finns bakom Pressbyrån idag försvinner men bedömninge­n är att det inte får så stora konsekvens­er.

– Den gamla infartspar­keringen vid tennishall­en, som nu används i ett annat byggprojek­t, kommer att öppna igen. Där finns 55 platser så totalt kommer det att bli fler platser vid centrum än vad som finns idag, säger Yasaman Ghanavi.

Urbant stråk

Verksamhet­slokalerna kommer att ha sina entréer mot Värsta allé och Bromstensv­ägen, den senare ska enligt stadens översiktsp­lan omvandlas till ett urbant stråk.

Ovanpå den inre delen med fem våningar är planen att bygga en gemensam takterrass för de boende och på gården blir det sandlåda och grillplats.

Fram till den 12 november kan man tycka till om förslaget. Beslut om planen väntas fattas hösten 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden