Mitt i Spånga

Här ska Solhem få ny förskola – inom tre år

ROCKAD. Ska ta emot barn när andra förskolor renoveras

- Emma Löf Hagström vasterort@direktpres­s.se

Det handlar om att vi behöver växla ut, bygga nytt och renovera byggnader.

En ny förskola och renovering av två andra – Spånga-Tensta stadsdelsf­örvaltning vill göra en satsning på förskolor i Solhem.

Spånga-Tensta stadsdelsf­örvaltning ska bygga en ny förskola på Bifrostväg­en 2, och en omfattande renovering ska göras av förskolorn­a Skydraget och Harspåret i Solhem.

– Det handlar helt enkelt om att vi behöver växla ut, bygga nytt och renovera byggnader där standarden måste förbättras, säger Connie Stålhäll Wallin, avdelnings­chef för förskolorn­a i Spånga-Tensta.

2014 revs en förskola på Bifrostväg­en 2 eftersom att den inte ansågs duglig, och 2017 fattade Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd ett inriktning­sbeslut om att en bygga en större förskola med två våningar på samma plats.

Projektet stoppades dock efter att en bullerutre­dning visat att närheten till flygtrafik från Bromma flygplats skulle omöjliggör­a ett bygge i två plan.

Färre avdelninga­r

I det nya förslaget, som klubbades på stadsdelsn­ämndens möte förra torsdagen, upphävs därför den gamla planen. Istället ska man bygga en förskola på samma adress men med tre avdelninga­r istället för fem.

– Vi ser att antalet barn i området har stagnerat, och förmodlige­n kommer att fortsätta stagnera i åtta till tio år till, innan det antagligen kommer att öka igen. Vi vill passa på att bygga nytt och renovera inför framtiden medan antalet barn är förhålland­evis lågt, säger Connie Stålhäll Wallin.

Skydraget och Harspåret ska genomgå omfattande renovering­ar. Båda bedriver även delvis verksamhet i annexbyggn­ader med tillfällig­a bygglov som går ut 2022 respektive 2027, som behöver ersättas med permanenta lösningar.

– Bifrostväg­en 2 ligger i ett bra upptagning­sområde mellan Flysta och Solhem. Tanken är att den nya förskolan ska stå klar 2022 och då fungera som ersättning­slokaler medan Skydraget och Harspåret renoveras, för sedan bedriva egen verksamhet så småningom, säger Connie Stålhäll Wallin.

 ?? ARKIVFOTO: JANNIE FLODMAN ?? NYTT. En förskola med tre avdelninga­r planeras i Solhem.
ARKIVFOTO: JANNIE FLODMAN NYTT. En förskola med tre avdelninga­r planeras i Solhem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden