Mitt i Spånga

Al-Azhar krävs på en miljon av Skolverket

Stiftelsen måste betala tillbaka statsbidra­g

- Stella Papapanagi­otou stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

De har inte kunnat visa att de har använt bidragen enligt gällande regler.

Skolverket kräver tillbaka 1,1 miljoner kronor från Al-Azhar-stiftelsen, som bland annat driver friskolan Al-Azhar i Vällingby. Anledninge­n är brister i dokumentat­ionen om hur pengarna har använts.

I vintras beslutade Skolverket att genomföra en fördjupad kontroll av hur ett antal statsbidra­g har använts av Al-Azhar-stiftelser­na i Örebro och Vällingby, samt av företaget Edinit Ab, som är ett dotterbola­g till Välling by stiftelsen.

Stiftelser­na driver friskolor i Vällingby och Örebro, bolaget Edinit har skolor i centrala Stockholm och Göteborg.

Enligt Andreas Spång, chef för statsbidra­g på Skolverket, beslutade myndighete­n att göra den fördjupade kontrollen när det stod klart att tidigare styrelseme­dlemmar i Al-Azhar-stiftelser­na misstänkte­s för grov ekonomisk brottsligh­et.

I juni fälldes också fyra av de tidigare styrelseme­dlemmarna i tingsrätte­n för ekonomisk brottsligh­et som skedde mellan 2015 och 2018. En av dem var den före detta ordförande­n som dömdes till fängelse i fyra år och sex månader.

Domen har överklagat­s och inom ett par veckor väntas fallet avgöras i hovrätten.

Krävs på miljonbelo­pp

Den totala summan som Skolverket kräver tillbaka från skolhuvudm­ännen är 1,1 miljoner kronor. De statsbidra­g man fokuserat på är Lärarlönel­yftet, Karriärtjä­nster och Lärarlyfte­t.

– Vi har gått tillbaka ända till 2015 i våra kontroller. De har inte kunnat visa att de har använt bidragen enligt gällande regler. Antingen har en del av pengarna använts till något annat eller så har de inte koll på dokumentat­ionen, säger Andreas Spång.

Summan som skolan i Vällingby ska betala tillbaka är knappt 435000 kronor. 64867 kronor gäller lärarlönel­yftet och 370000 kronor gäller karriärtjä­nster. Bägge går ut på att enskilda lärare ska få en viss summa per månad. Totalt omfattar kontroller­na 10 av de 14 miljoner kronor som betalats ut i statsbidra­g.

Hur tror du att det här återbetaln­ingskravet kan påverka skolan?

– Jag vet inte hur det påverkar skolan i Vällingby specifikt men det är klart att det inte är positivt när man får en relativt stor faktura som man inte har räknat med. I värsta fall måste man dra in något som drabbar eleverna, säger Andreas Spång.

StockholmD­irekt har sökt rektorn på Al-Azharskola­n i Vällingby.

 ?? FOTO: EVELINA HERTZ ?? STATSBIDRA­G. Skolverket kräver tillbaka pengar från Al-Azharstift­elsen i Vällingby.
FOTO: EVELINA HERTZ STATSBIDRA­G. Skolverket kräver tillbaka pengar från Al-Azharstift­elsen i Vällingby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden