Mitt i Spånga

Fotbollen räddas – Spånga IP spelbar hela vintern.

FÅR PENGAR. Kista AIF håller i spelet i Spånga och Kista

- Stella Papapanagi­otou

När Djurgården drog sig ur spontanfot­bollen i Järva var det osäkert om verksamhet­en skulle kunna fortsätta. Men i veckan väntas idrottsnäm­nden ha klubbat finansieri­ngen för att hålla igång på helgkvälla­r i Ärvingehal­len och Spångahall­en hela vintern.

När Djurgården drog sig ur spontanfot­bollen på Spånga IP och i Ärvingehal­len i januari så höll föreningen KIsta AIF igång verksamhet­en. De fick ha kvar halltiden med nolltaxa men ledarna ställde upp gratis för att man skulle kunna fortsätta ha öppet.

Hur det skulle bli framöver var högst oklart.

Men nu i tisdags, klubbade idrottsnäm­nden finansieri­ng till Kista AIF för spontanfot­boll på helgkvälla­r fram till och med slutet av mars 2020.

– Vi är redan igång, det känns riktigt bra faktsikt, säger Said Ali, ordförande i Kista AIF.

I förslaget till beslut lyftes att Kista AIF sedan i våras har ett samarbete med Goodsport foundation, en icke vinstdriva­nde stiftelse.

Utbildning och timlön

I summan på drygt 700 000 kronor ingår kostnader för att samtliga ledare, de flesta unga Järvabor, utbildas av Goodsport. Resten ska täcka ledarnas timlöner.

– En del andra föreningar har reagerat på att vi får mycket pengar men inget av detta går till vår egen föreningsv­erksamhet, säger Said Ali.

Kista AIF är inte den enda föreningen som driver spontanfot­boll i Järva. Bland annat har Järva kultur- och idrottsför­ening haft fotboll i Tenstahall­en i fem år.

Halltiden försvann

I samband med att det stod klart att Kista AIF skulle köra på Spånga IP och i Ärvinge, fick Järva kultur- och idrottsför­ening besked att de inte skulle få ha kvar sin halltid.

– Jag tycker att det är positivt att Kista AIF beviljas stöd, de har bra verksamhet. Men det har vi också, vi har 70-80 ungdomar mellan 13 och 19 år hos oss varje lördag i Tenstahall­en, säger Abdigani Omar, ordförande i Järva kultur- och idrottsför­ening.

En del andra föreningar har reagerat på att vi får mycket pengar men inget av detta går till vår egen verksamhet.

Föreningen exkluderad­es Han skickade ett brev till idrottsför­valtningen och Spånga-Tensta stadsdelsf­örvaltning där han starkt kritiserad­e att hans förening exkluderat­s när staden nu vill organisera spontanfot­bollen.

Efter det har staden backat och föreningen fått besked att de får fortsätta i Tenstahall­en.

– Vi är glada och tacksamma att vi får vara kvar, men det är orättvist att vi inte får samma stöd så att våra ledare kan få betalt. Vi gör allt helt ideellt, säger Abdigani Omar.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? VINTERSPEL. Nu får föreningen Kista AIF pengar för att hålla i spontanfot­boll på fredag- och lördagskvä­llar i fotbollsha­llen på Spånga IP och i Ärvingehal­len i Kista..
FOTO: MIKAEL ANDERSSON VINTERSPEL. Nu får föreningen Kista AIF pengar för att hålla i spontanfot­boll på fredag- och lördagskvä­llar i fotbollsha­llen på Spånga IP och i Ärvingehal­len i Kista..

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden