Mitt i Spånga

Ny statistik: God mäklarsed och lockpriser sticker ut bland anmälninga­rna

Stockholms län sticker ut Totala antalet anmälninga­r minskar

- Albin Tingstedt

Antalet anmälninga­r mot mäklare i Stockholms län minskar jämfört med tidigare år. Men när det gäller anmälninga­r av lockpriser sticker Stockholm ut.

Under perioden januari till september 2019 gjordes 188 anmälninga­r mot mäklare i Stockholms län. Detta är en liten minskning jämfört med samma period under förra året, då 202 anmälninga­r gjordes. Detta visar ny statistik från statliga myndighete­n Fastighets­mäklarinsp­ektionen, FMI.

– Där det ett trendbrott.Om man kikar på hela 2014 fick vi 134 anmälninga­r för Stockholms län och den siffran har ökat varje år fram till 2018. Det är först nu vi har börjat se att anmälninga­rna har börjat matta av, säger Anders Astonsson, kommunikat­ör vid Fastighets­mäklarinsp­ektionen.

Enligt honom kan en bidragande faktor helt enkelt varaatt bostadsmar­knaden har svalnat av sedan den heta toppen som rådde mellan 2014 - 2018.

Flest anmälninga­r i år har gällt ”God fastighets­mäklarsed”, en övrigtkate­gori, och ”Pris i marknadsfö­ring”, med 71 anmälninga­rvardera. Det senare är det som i folkmun kallas för lockpriser.

– Stockholm sticker ut vad gäller lockpriser. Av 101 anmälninga­r om lockpriser i hela landet som har kommit in i år, är 71 centrerade till Stockholms län, förklarar han.

Fler mäklare här

Att det finns fler mäklare här och att fler bostadsaff­ärer genomförs här än i övriga landet, ligger troligen bakom den höga siffran enligt Astonsson. Därför granskas också fler mäklare här av myndighete­n.

Hur får ni bukt med lockpriser?

– I början av året harvi granskat fyra mäklare i Stockholms län som vid en tidigare tematisk undersökni­ng hade satt för låga utgångspri­ser. När vi kollade samma mäklare igen hade de bättrat sig. Vi har som ambition att göra tematiska undersökni­ngar, till exempel om lockpriser, årligen.

En av 71 ledde till varning

Men det är långt från allaanmäln­ingar som leder någon vart.Enligt Astonssson är det bara en av de 71 anmälninga­rna som lett till en varning från FMI.

– Det är svårt att b ev i s aatt en mäklare har satt ett för lågt utgångspri­s. Speciellt när det är ett objekt som väcker oväntat stort intresse och många deltar i budgivning­en. Då skenar priset ibland iväg och mäklaren kan ha haft svårt att sätta rätt pris, säger han.

 ?? FOTO: ERIK NYGREN FOTO: MOSTPHOTOS ?? SKÖTER SIG. Antalet anmälninga­r mot mäklare minskade mellan perioden januari till september i år jämfört med samma period förra året.
ANDERS ASTONSSON, kommunikat­ör vid Fastighets­mäklarinsp­ektionen, FMI.
FOTO: ERIK NYGREN FOTO: MOSTPHOTOS SKÖTER SIG. Antalet anmälninga­r mot mäklare minskade mellan perioden januari till september i år jämfört med samma period förra året. ANDERS ASTONSSON, kommunikat­ör vid Fastighets­mäklarinsp­ektionen, FMI.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden