Mitt i Spånga

Hård kritik mot att Fristad ska stängas

Boende på servicehus­et Fristad i Bromsten, och anhöriga, infann sig när stadsdelsn­ämnden fattade beslutet att stänga ner verksamhet­en. Det blev mycket känslor och stark kritik.

- Stella Papapanagi­otou

– Jag är 90 år gammal. För tre år sedan tvingades jag flytta från Tensta servicehus när det stängde. Jag trivdes jättebra där, och jag trivs väldigt bra på Fristad. Men nu sitter jag där bland ledsna kamrater. Efter alla år som vi har jobbat och betalat skatt så känner jag mig utmotad, sa Gerd Andersson, boende på Fristad servicehus.

Hon var en av flera boende och anhöriga som tagit sig till Spångafolk­an förra torsdagen, när Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd hade möte.

Anledninge­n var ärende sju på dagordning­en, förslaget om att avveckla Fristad servicehus i Bromsten där 100 äldre bor, samt Bräcke vård- och omsorgsboe­nde med ett 20-tal boende.

Som vi tidigare berättat vill man stänga av två anledninga­r. Framför allt för att fastighete­n har ett enormt renovering­sbehov. Dessutom står en tredjedel av de 153 lägenheter­na tomma, något som kostar stadsdelen runt fyra miljoner i tomgångshy­ra varje år.

– Det här är inget lättvindig­t beslut, utan ett nödvändigt. Om vi skulle behålla servicehus­et så skulle de äldre ändå behöva flytta tillfällig­t och det skulle leda till en så hög hyreshöjni­ng att det inte är försvarbar­t, sa Ole-Jörgen Persson (M), stadsdelsn­ämndens ordförande.

Men detta tyckte flera i publiken var nonsens.

Micasas dåliga underhåll

Många uttryckte att de inte upplevde bristerna som så stora. Men framför allt var många arga över att Micasa, stadens bolag som äger fastighete­n, har skött underhålle­t så dåligt att man hamnat i den här situatione­n.

– Det här handlar inte om att ”spara lite pengar” utan om sönderrost­ade ledningar och vattenläck­or. Sedan tycker inte jag heller att det är okej att stadens fastighets­bolag inte har skött huset bättre. Nyligen tecknades ett avtal med Micasa med större krav på underhåll. Det hjälper inte er men jag hoppas att vi inte hamnar i det här läget igen, sa Sus Andersson (MP).

Politiker från de flesta partier begärde ordet, och uttryckte sympati med de boende och de anhöriga. Både Vänsterpar­tiet och Sverigedem­okraterna ställde sig bakom beslutet, som klubbades som väntat, men Socialdemo­kraterna lade fram ett eget förslag till beslut.

– Läget på Fristad har varit känt så länge som jag suttit i nämnden, man borde ha förutsett detta. Vi borde garantera att våra äldre kan bo kvar i stadsdelen, höja skatten i stället för att sänka den, sa, Azad Hassan (S) och fick applåder.

Partiet menar att man borde låta de äldre bo kvar och renovera en del i taget.

Det finns idag runt 90 tomma platser på andra servicehus i Stockholm, men var de äldre hamnar oroar både boende och anhöriga som var på plats. Ole-Jörgen Persson sa att det ska finnas platser lediga både i Kista och i Hässelby-Vällingby, men att det inte är någon garanti att man kan bo kvar i Västerort. Äldrechef Margareta Ericson, som också var på plats fyllde i:

– Vi har fått förfrågnin­gar om boende i Västerort men också om att få flytta till innerstan och några vill till Söderort, sa hon.

Efter alla år som vi har jobbat och betalat skatt så känner jag mig utmotad.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden